Η δημοτική αρχή εξευτελίζει τη λειτουργία του δημοτικού συμβουλίου, επιβάλλοντας να μη συζητηθεί κανένα από τα επείγοντα μέτρα που αφορούν την πανδημία!

Τοποθέτηση της Αντικαπιταλιστικής Ανατροπής στην Αθήνα για το Δημοτικό Συμβούλιο στις 23/3/2020

1. Η δημοτική αρχή εξευτελίζει τη λειτουργία του δημοτικού συμβουλίου στέλνοντας μια ημερήσια διάταξη σαν να μη συμβαίνει τίποτα, λες και δεν έχει υποχρέωση ο δήμος να σταθεί στο λαό της πόλης μας και μάλιστα στα πιο φτωχά και πληττόμενα τμήματά ντόπιων, προσφύγων και μεταναστών.

Εξευτελίζει τη λειτουργία του δημοτικού συμβουλίου με διαδικασίες που ακυρώνουν τους απλούς κανόνες της αστικής δημοκρατίας. Βρήκατε την ευκαιρία! Εσείς που θα φέρνατε στη χώρα ολόκληρη, μέχρι το τελευταίο χωριό internet και ταχύτητες, και πλατφόρμες επικοινωνίας και τηλεδιασκέψης, τώρα κάνετε δημοτικό συμβούλιο δια περιφοράς, με ψηφοφορίες που θα δηλώνουμε στα μέιλ, επιβάλλοντας έτσι τη σιωπή. Φοβάστε ακόμα και τη δημόσια κριτική για ότι δεν κάνετε την ώρα που οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι, η νεολαία, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι άστεγοι, οι απολυμένοι βρίσκονται απροστάτευτοι απέναντι στην πανδημία και αντιμέτωποι με την εργοδοσία που έχει ξεσαλώσει, με απολύσεις, αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, στους μισθούς, σε όλα!

Η δημοτική αρχή επέλεξε να μη συζητήσει κανένα από τα θέματα που βάλαμε στην ανακοίνωσή μας εδώ και 10 μέρες, καθώς και ζητήματα που έθεσαν για τα ίδια ζητήματα οι άλλες παρατάξεις και που έχουν επείγοντα χαρακτήρα, αλλά βιαστήκατε να προχωρήσετε στον ορισμό των μελών για την ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΑΕ. Αποδεικνύεται ποιες είναι οι προτεραιότητες σας! Είστε επικίνδυνοι!

Με βάση τα παραπάνω, ως Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αθήνα δηλώνουμε ότι αυτό που οφείλει να συζητηθεί πρώτα και κύρια στο σημερινό δημοτικό συμβούλιο, είναι τα προβλήματα που συσσωρεύονται στο λαό και τους εργαζόμενους από την πανδημία και τις ταξικές πολιτικές αντιμετώπισής της καθώς και τα μέτρα της κυβέρνησης περί καθολικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας.

Ζητούμε την αναβολή ιδιαίτερα του ζητήματος 2 και δηλώνουμε αποχή από όλα τα υπόλοιπα θέματα αν δεν προηγηθούν τα κεντρικά ζητήματα που αναφέρουμε παραπάνω. Καταθέτουμε τις προτάσεις για αυτά.

2. Η απαγόρευση κυκλοφορίας δεν είναι για τον περιορισμό της επιδημίας. Αν η κυβέρνηση ήθελε να περιορίσει την επιδημία έπρεπε κυρίως να ενισχύσει το δημόσιο σύστημα υγείας και να προστατεύσει το νοσηλευτικό με προσλήψεις υγειονομικών, ανοίγοντας τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, θα έδινε έστω μάσκες στους υγειονομικούς που δίνουν μάχη με τον θάνατο χωρίς καμία προστασία, θα οργάνωνε συστηματικά διαγνωστικά τεστ όπως έκαναν με αποτελεσματικότητα κατά του κορωνοϊού όλες οι χώρες της Ασίας, θα στήριζε έκτακτα τις υποδομές του δημόσιου συστήματος υγείας που έχει γονατίσει από τις μνημονιακές πολιτικές κυβερνήσεων και ΕΕ, θα προχωρούσε σε επίταξη υποδομών και δυναμικού του ιδιωτικού τομέα υγείας, εν κατακλείδι θα υλοποιούσε όσα ζητάνε τα συνδικάτα της υγείας και πρώτα και κύρια η ΟΕΝΓΕ.

Τίποτα από αυτά δεν κάνει η κυβέρνηση της ΝΔ! Αντίθετα προχωρά στο μέτρο της καθολικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας των πολιτών, επιτίθεταιτις λαϊκές ελευθερίες, με μέτρα ολοκληρωτισμού ενώ αφήνει να κυκλοφορούν όσοι προσφέρουν την υπεραξίας τους για να λειτουργούν οι βασικοί τομείς της μηχανής που παράγει κερδοφορία για τους λίγους και το κεφάλαιο!

Η κυβέρνηση της ΝΔ θέτει εκτός του νόμου την πολιτική και συνδικαλιστική δράση μια και θεωρεί εκτός «άδειας» την μετακίνηση για πολιτικούς και συνδικαλιστικούς λόγους, για να μεταβούν τα μέλη των σωματείων ή ακόμα και βουλευτές πχ σε τόπους δουλειάς όπου θερίζουν τους εργαζόμενους όχι οι κορονοϊοί αλλά οι απολύσεις.

Χρησιμοποιεί τον στρατό και την αστυνομία για τους παραπάνω σκοπούς αποδεικνύοντας τον βαθιά ολοκληρωτικό χαρακτήρα των μέτρων! Ο κορωνοϊός δεν αντιμετωπίζεται με το στρατό και με στρατιωτικές διαταγές, αλλά με δημόσιο σύστημα υγείας και με εργατικό λαϊκό αγώνα ενάντια την γενοκτονία στην οποία μας καταδικάζει η αντεργατική πολιτική κυβερνήσεων και αστικών τάξεων στην Ελλάδα, στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο.

Όλες οι πολιτικές δυνάμεις που συναινούν ή σιωπούν σε αυτή τη γραμμή έχουν τεράστιες πολιτικές ευθύνες!

3. Ίδιας κατεύθυνσης μέτρο είναι το μέτρο της πολιτικής επιστράτευσης που επανέφερε η κυβέρνηση της ΝΔ επιδιώκοντας να ακυρώσει κάθε δυνατότητα των εργαζόμενων να αντιδρούν και να αντιστέκονται στην πολιτική του κεφαλαίου και των πολιτικών του εκπροσώπων. Απαιτούμε την ακύρωση του

Ακολουθούν οι προτάσεις μας τις οποίες καταθέτουμε προς ψήφιση από το δημοτικό συμβούλιο

ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ και ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

Σε αντίθεση με την καραντίνα, τις απαγορεύσεις κίνησης και του εγκλεισμού στα σπίτια, την επαναφορά της επιστράτευσης και επίταξης απεργών εμείς προβάλλουμε:

 •  Επίταξη όλων των ιδιωτικών δομών υγείας (νοσοκομειακών δομών, κλινικών, εργαστηρίων κ.λπ.) και ένταξη τους σ’ ένα δημόσιο κεντρικό σχεδιασμό. Την ένταξη των δημοτικών ιατρείων στο γενικότερο σχεδιασμό αντιμετώπισης της σημερινής υγειονομικής κρίσης και άμεση ενίσχυση της πρωτοβάθμιας διάγνωσης των Δημοτικών Ιατρείων, με προσλήψεις μονίμων.
 • Επίταξη ξενοδοχείων και ΑΜΕΣΗ μετατροπή τους σε μονάδες φιλοξενίας, θεραπείας, παραμονής όσων νοσούν, αλλά και εξέτασης όσων έχουν ανάγκη, ΔΩΡΕΑΝ.
 • ΑΜΕΣΕΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΜΟΝΙΜΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ, όλων των κατηγοριών στη ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ. Η όποια καθυστέρηση αποτελεί εγκληματική πράξη.
 • Καταβολή του ΔΩΡΟΥ ΠΑΣΧΑ στους εργαζόμενους στους ΟΤΑ, οριστική κατοχύρωση των ΒΑΕ και επέκταση τους και σε άλλες κατηγορίες.
 • Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς τους οποίους δεν θα δούλευε ΤΙΠΟΤΑ.
 •  Τώρα προμήθεια ειδικών ΜΑΠ (ολόσωμες φόρμες μιας χρήσης, γυαλιά, μάσκες υψηλής προστασίας, ποδονάρια, γάντια, ειδικά παπούτσια, αντισηπτικό κ.λπ.) σε όλες τις κατηγορίες των συναδέλφων που χρειάζονται (εργασίες έξω, σε χώρους ΧΥΤΑ, Σταθμούς μεταφόρτωσης, υγειονομικές και Κοινωνικές Υπηρεσίες). 
 • Καθημερινή απολύμανση χώρων και μέσων, αυτοκινήτων-καμπίνες απορριμματοφόρων και όσων αυτοκινήτων κυκλοφορούν αυτή την περίοδο (π.χ. Δημοτικής αστυνομίας).
 •  Κλείσιμο όλων των υπηρεσιών του Δήμου, που δεν έχουν να κάνουν με υγειονομικές δομές, δομές κοινωνικής πρόνοιας και δομές καθαριότητας, παίρνοντας μέτρα για εργασία 3ωρη με βάρδιες, χωρίς περικοπή μισθού.
 •  Εβδομαδιαία εξέταση, όλου του προσωπικού που αναγκαστικά υποχρεώνεται να πηγαινοέρχεται στη δουλειά, με δαπάνη και φροντίδα του Δήμου/εργοδότη.
 • Μέτρα προστασίας για ευπαθείς ομάδες πληθυσμού (άστεγοι, άνεργοι, τοξικοεξαρτημένοι, Ρομά, πρόσφυγες, μετανάστες, εκδιδόμενες κ.α.) Καταγραφή των ομάδων ανά περιοχή.
 • Εξωστρεφείς Δράσεις των κοινωνικών υπηρεσιών του Δήμου και των δομών του. Άπλωμα σε όλες τις γειτονιές.
 • Παροχή σίτισης, ένδυσης, μέσων προστασίας και υγειονομικής βοήθειας.
 • Ενίσχυση των κοινωνικών Υπηρεσιών με μόνιμο προσωπικό ιδίως κοινωνικούς λειτουργούς, ψυχολόγους, νοσηλευτές και οικογενειακούς βοηθούς.
 • Σήμερα υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη για συνέχιση της σίτισης σε όλα τα παιδιά που σιτίζονταν, πριν το κλείσιμο των σχολείων και των Π.Β. Σταθμών είτε με διανομή στο σπίτι τους αν αυτό είναι εφικτό είτε με άμεση χορήγηση έκτακτου χρηματικού ποσού στις οικογένειες ικανού να συμβάλει στη σίτιση τους.
 • Άνοιγμα δημοτικών παντοπωλείων/οπωροπωλείων, ανά κοινότητα

Ειδικότερα:

 • Άμεση αναστολή πληρωμών για οφειλές προς τον Δήμο/δραστική μείωση των δημοτικών τελών ΤΩΡΑ, για μισθωτούς, αυτοαπασχολούμενους και συνταξιούχους. Ο φτωχός λαός αυτή την εποχή παλεύει να μην ασθενήσει και με την τρομοκρατία των απολύσεων. Απαλλαγή για καταστηματάρχες που κλείνουν, απολυμένους κ.λπ. Είναι απαράδεκτο ο Δήμος και η Κυβέρνηση να αδιαφορεί για αυτούς που πραγματικά θα πληγούν και να στηρίζει με μέτρα αποκλειστικά τις επιχειρήσεις.
 • Απαλλαγή από τα τροφεία στους βρεφικούς και παιδικούς σταθμούς
 • Αναστολή έκδοσης λογαριασμών και πληρωμών λογαριασμών ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ κ.λπ.
 • Να επανασυνδεθούν οι διακοπές με ρεύμα και νερό.
 • Σχετικά με τα κλειστά καταστήματα αυτοαπασχολούμενων και μικρών επιχειρήσεων, απαλλαγή από όλα τα δημοτικά τέλη για όλο το διάστημα που θα παραμείνουν κλειστά τα καταστήματα. Απαλλαγή από το μίσθωμα για όσους από τους παραπάνω μισθώνουν δημοτική περιουσία και όσο διάστημα παραμένει κλειστή.
 • Αύξηση των δρομολογίων όλων των ΜΜΜ για την αποφυγή συνωστισμού, με παρέμβαση του Δήμου. Δεν αρκεί μόνο η επιστροφή πινακίδων και μάλιστα χωρίς αναστολή πληρωμής προστίμων.
 • Άμεση ενίσχυση του οργανισμού ΚΥΑΔΑ του δήμου Αθηναίων με μαζικές προσλήψεις μόνιμες και σταθερές θέσεις εργασίας, αρχικά για την παροχή τροφίων σε όλο τον φτωχό λαό του δήμου Αθηναίων/μέτρα για τους άστεγους. Άμεση επέκταση της “Βοήθειας στο Σπίτι”. Άμεση στέγαση των αστέγων και διανομή συσιτίου στους χώρους που θα τους παρασχεθούν να μείνουν
 • Μονιμοποίηση όλων των καθαριστριών των σχολικών μονάδων και όλων των συμβασιούχων εργαζόμενων στον δήμο της Αθήνας. Να ανατραπεί η απαγόρευση προσλήψεων μόνιμου προσωπικού
 • Ειδική μέριμνα για πρόσφυγες και μετανάστες, για βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στο κέντρο του Ελαιώνα. Ελεύθερη πρόσβαση στα δημοτικά ιατρεία χωρίς την απαίτηση ΑΜΚΑ. Κανένας ιός δεν κάνει διάκριση με βάση τη φυλή, το χρώμα, τη θρησκεία. Απεναντίας, πλήττει τους πιο κοινωνικά ευάλωτους.
 • Να υπάρξει ειδική μέριμνα για τους ηλικιωμένους συνδημότες μας, ειδικά εκείνους που ζουν μόνοι.
 • Άμεση ενίσχυση με μαζικές προσλήψεις μόνιμης και σταθερής εργασίας, στους ΟΤΑ για την άμεση απολύμανση των κοινόχρηστων χώρων. Όχι στις εργολαβίες που προσφέρουν που προσφέρουν πλουσιοπάροχα το δημόσιο χρήμα στους επιτήδειους. Άμεση ενίσχυση της κρατικής χρηματοδότησης προς τους δήμους, απόδοση των ΚΑΠ που οφείλει το κράτος

Απαιτούμε από την κυβέρνηση:

 • Να γίνουν άμεσα οι αναγκαίες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για να λειτουργήσουν τα πάνω από 100 κλειστά κρεβάτια ΜΕΘ. Διορισμούς σε μόνιμες θέσεις όλων των υπηρετούντων σήμερα επικουρικών γιατρών. Άμεσα προσλήψεις όλου του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού (ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού) για την επαρκή στελέχωση των Κ.Υ. και των νοσοκομείων.
 • Δωρεάν διάθεση στον πληθυσμό και ιδιαίτερα σε όλους τους χώρους που υπάρχει συνωστισμός (π.χ. μέσα μαζικής μεταφοράς) μέσων προφύλαξης (αντισηπτικά).
 • Να εξασφαλιστεί η προμήθεια σε φάρμακα, υγειονομικό υλικό, είδη υγιεινής όλων των δημόσιων μονάδων υγείας.
 • Μέτρα Υγιεινής και Ασφάλειας για τους χώρους δουλειάς και ιδιαίτερα για τις μονάδες υγείας.
 • Συνολική Απαγόρευση των απολύσεων. Οι εργαζόμενοι που πλήττονται από τον κορονοϊό να συνεχίσουν να παίρνουν ολόκληρο το μισθό τους. Πλήρης μισθός για τα άτομα που αναγκάζονται να αφήσουν την εργασιακή τους θέση για να φροντίσουν μαθητές, ηλικιωμένους ή ασθενείς.
 • Άμεση επέκταση και λειτουργία προγραμμάτων στέγασης για τους πρόσφυγες στον Δήμο της Αθήνας και σε όλους τους Δήμους και τις Περιφέρειες ώστε να απεγκλωβιστούν από τα στρατόπεδα. Να εντοπίσουν και να διαθέσουν κατάλληλα καταλύματα τώρα μέσα στην πόλη.
 • Άμεση έκτακτη κρατική χρηματοδότηση σε όλους τους δήμους

Κυβέρνηση και Δήμαρχοι παίζουν με τις ζωές μας, ας αφήσουν τα δακρύβρεχτα ΔΙΑΓΓΕΛΜΑΤΑ, τους εκφοβισμούς, τα πρόστιμα σε δήθεν απείθαρχους, τη μεταφορά των ευθυνών σε κάθε ένα από εμάς.

Φέρουν εγκληματικές ευθύνες και δεν θα τις αποφύγουν!

Η δημοτική σύμβουλος Ρέππα Ντίνα

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s