Να ακυρωθεί το σχέδιο τοποθέτησης κεραιών κινητής τηλεφωνίας μεγάλης εμβέλειας δίπλα στο 46ο Γυμνάσιο και Λύκειο

Για μια ακόμη φορά κάτοικοι και συλλογικότητες από τις γειτονιές της Αθήνας βρίσκονται στο δρόμο, για τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας στις γειτονιές μας. Αυτή τη φορά με αφορμή την προσπάθεια εγκατάστασης κεραίας κινητής τηλεφωνίας στα Εξάρχεια, πλάι από σχολεία-φροντιστήρια και συγκεκριμένα σε ξενοδοχείο στη Χ. Τρικούπη 147 και στη σχολή ΒΑΚΑΛΟ, Ιπποκράτους και Παπατσώρη 2, όλα αυτά λίγα μόλις μέτρα από το 46ο Γυμνάσιο και Λύκειο.

Στη διάρκεια των προηγούμενων χρόνων, κάτοικοι προχώρησαν στην κατεδάφιση κεραιών κινητής τηλεφωνίας, που είχαν τοποθετηθεί σε διάφορες γειτονιές. Από τότε με υπομνήματά ζητούσαμε να σταματήσει η ανεξέλεγκτη και κατά συρροή τοποθέτηση τους, αλλά και την άμεση απομάκρυνση όσων είχαν τοποθετηθεί παράνομα ή «νόμιμα».

Οι κυβερνήσεις και το κράτος στο διάστημα αυτό, αντί να προστατεύσουν τους κατοίκους από την όχληση και τις βλαβερές επιπτώσεις στην υγεία τους, αντί να σεβαστούν τις μαζικές και συλλογικά εκφρασμένες αποφάσεις των γειτονιών και της κοινότητας, προχώρησαν σε νέες διευκολύνσεις προς τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, αίροντας περιορισμούς που υπήρχαν, τροποποιώντας διατάξεις ακόμα και της πολεοδομικής νομοθεσίας που απαγόρευε την τοποθέτηση κεραιών κινητής τηλεφωνίας σε κτήρια που είχαν αυθαίρετες κατασκευές.

Ο Δήμος Αθήνας έχει μεταξύ των άλλων την ευθύνη της προάσπισης της υγείας των δημοτών από πιθανές βλαβερές συνέπειες. Όμως μέχρι σήμερα, ακόμα και πρόσφατα, σε αίτημα των κατοίκων των περιοχών Σεπολίων και Αμπελοκήπων, να προχωρήσει στην κατεδάφιση κεραιών κινητής τηλεφωνίας, επικίνδυνων για την υγεία των κατοίκων, αλλά και μικρών μαθητών Δημοτικού σχολείου, έριξε την μπάλα …στην εξέδρα, γιατί λέει δεν έχει αρμοδιότητα(!), δεν τον αφήνει η νομοθεσία. Το Δημοτικό Συμβούλιο, όπου μπήκε το θέμα, απλά εξέφρασε ευχές και δήλωσε ότι συμπαραστέκεται στους κατοίκους.

Είναι γνωστές οι έρευνες και μελέτες, δεκάδων επιστημόνων, ότι οι βλάβες από ακτινοβολίες τέτοιου είδους είναι επιβεβαιωμένες επιστημονικά.

Ως Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αθήνα, 1ης Δημοτικής Κοινότητας απαιτούμε την την άμεση απομάκρυνση τους, με ενέργειες των υπηρεσιών του Δήμου, με προτεραιότητα, καταρχήν όλων όσων βρίσκονται σε απόσταση κοντινή από σχολεία, νηπιαγωγεία, παιδικούς σταθμούς, γηροκομεία και στη μη τοποθέτηση νέων.

Ζητάμε να ελέγξει και να κάνει γνωστό πόσες κεραίες και που υπάρχουν, ελέγχοντας ακόμη και την τυπική αδειοδότησή τους. Γιατί ακόμα και οι ισχυρισμοί περί «νόμιμης τοποθέτησης», παραβιάζει την αρχή της προφύλαξης σύμφωνα με την οποία πρέπει να λαμβάνονται μέτρα προφύλαξης όταν υπάρχουν επαρκείς λόγοι, να θεωρείται ότι η εγκατάσταση κεραίας κινητής τηλεφωνίας δημιουργεί κινδύνους ανεπανόρθωτης βλάβης στη σωματική και ψυχική υγεία των κατοίκων της περιοχής όπου βρίσκεται η εγκατάσταση καθώς και στο περιβάλλον, ακόμη και αν δεν μπορεί να αποδειχθεί πλήρως οι αιτιώδεις σχέσεις μεταξύ της επίμαχης εγκατάστασης και των επιβλαβών συνεπειών από την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία που εκπέμπει (σχετική απόφαση 303/2017 του μονομελούς πρωτοδικείου Πατρών).

Απαιτούμε από τον Δήμο να σταματήσει με απόφαση του Δημοτικού συμβουλίου, την έγκριση τοποθέτησης κεραιών κινητής τηλεφωνίας σε περιοχές κατοικίας και την αλλαγή της νομοθεσίας που επιτρέπει ανεξέλεγκτα την τοποθέτηση των κεραίων-δολοφόνων.

Να σταματήσει ο δήμος να είναι ο μεσάζοντας της αύξησης της κερδοφορίας των εταιρειών!

Η ζωή μας πάνω από τα κέρδη των εταιρειών!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s