ΝΟΜΟΣ, ΤΑΞΗ, ΚΕΡΔΗ, ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ το έργο της Δημαρχίας Μπακογιάννη ως τώρα! Σειρά έχει και η ΦΟΡΟΜΠΗΞΙΑ! (βίντεο)

Η φορομπηξία μέσω των δημοτικών τελών στον δήμο της Αθήνας συνεχίζεται για μια ακόμα χρονιά. Στο δημοτικό συμβούλιο στις 31/10, η δημοτική αρχή Μπακογιάννη, κατέθεσε την πρότασή της για το ύψος των δημοτικών τελών του 2020. Παρ’ όλες τις προεκλογικές υποσχέσεις, η πρόταση περιλαμβάνει για μια ακόμα χρονιά πολύ υψηλά τέλη. Μάλιστα, η δημοτική αρχή είχε το πολιτικό θράσος να υπερηφανεύεται ότι τα διατηρεί στο ίδιο ύψος με την δημαρχία Καμίνη!

Η πρόταση Μπακογιάννη που ψηφίστηκε από το δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας κατά πλειοψηφία:

Τα δημοτικά τέλη είναι ένας ακόμα φόρος που έρχεται να επιβαρύνει τη λαϊκή οικογένεια. Τα τελευταία χρόνια, και στις γειτονιές της Αθήνας, οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, οι άνεργοι, οι αυτοαπασχολούμενοι και οι νέοι, ντόπιοι και μετανάστες, βιώνουν μια βάρβαρη επίθεση στις ζωές τους και τα δικαιώματά τους. Με το επιχείρημα «να σωθεί η οικονομία» και «να πληρώσουμε τα χρέη» κυβερνήσεις όλων των αποχρώσεων (ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ (ΚΙΝΑΛ)), σε αγαστή συνεργασία με όλους τους θεσμούς του κράτους, την ΕΕ και το Κεφάλαιο εφάρμοσαν και συνεχίζουν, παρά τα αντίθετα λεγόμενα τους, να εφαρμόζουν τα ευρωμνημόνια και να επιβάλλουν νέα μέτρα λιτότητας, όπως π.χ. το πετσόκομμα μισθών και συντάξεων, η φορομπηξία, η αύξηση της ανεργίας, η απλήρωτη εργασία και η καταστροφή κάθε είδους κοινωνικής δομής (σε υγεία, παιδεία και κοινωνική ασφάλιση).

Από το κόλπο μιας τέτοιας «διάσωσης» δεν λείπουν οι δημαρχαίοι, και το τοπικό κράτος. Πέρα από το ότι δεν βγάζουν κουβέντα για τις νέες προκλητικές αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα (ούτε καν μια τυπική δήλωση διαμαρτυρίας) φουσκώνουν κι άλλο το λογαριασμό της ΔΕΗ για τους εργαζόμενους και τα φτωχά λαϊκά στρώματα, με τα υπέρογκα δημοτικά τέλη! Ευνοούνται προκλητικά τα τοπικά μεγαλοσυμφέροντα (η μπροστινή αυλή της πόλης) που πληρώνουν ένα πολύ μικρό ποσό σε σχέση με την κερδοφορία και το εισόδημα τους.

Ας δούμε την εικόνα:

Τι είναι τα δημοτικά τέλη: Τα δημοτικά τέλη ή αλλιώς τέλη ανταποδοτικότητας χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: στο δημοτικό τέλος καθαριότητας και φωτισμού και στο φόρο ηλεκτροδοτούμενων χώρων. Εδώ μιλάμε για κοροϊδία από πλευράς δήμου της Αθήνας μιλώντας για ανταποδοτικότητα σε σχέση με την καθαριότητα και τον φωτισμό της πόλης. Η πραγματικότητα τους διαψεύδει, καθώς οι κάτοικοι της Αθήνας και ειδικότερα των φτωχών γειτονιών της αντιμετωπίζουν καθημερινά τη βρώμα, τη δυσοσμία και το σκοτάδι στους δρόμους. Η μείωση κατά 30% του προσωπικού του δήμου και η αντικατάστασή του με ελαστικά εργαζόμενους, με προγράμματα ΕΣΠΑ, κοινωφελή κ.λπ. που προσλαμβάνονται για λίγους μήνες και μετά απολύονται, επιδεινώνει εξαιρετικά τις υπηρεσίες.

Σε ποιους λογαριασμούς πληρώνουμε δημοτικά τέλη: Τα δημοτικά τέλη τα καταβάλουμε μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ επιβαρύνοντας ακόμη περισσότερο το ήδη αρκετά υψηλό κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος, που πληρώνουν τα φτωχά λαϊκά νοικοκυριά και συγκεκριμένα οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι χαμηλοσυνταξιούχοι, οι φοιτητές και οι αυτοαπασχολούμενοι.

Τι σημαίνει για τον κάτοικο του δήμου της Αθήνας: Για τους κατοίκους της Αθήνας, τα δημοτικά τέλη σηματοδοτούν ένα επιπλέον βαρίδι στο ήδη δυσβάσταχτο κόστος ζωής και ένα ακόμη οριζόντιο μέτρο αφαίμαξης του λαϊκού εισοδήματος. Στην Αθήνα πληρώνουμε συνολικά, ως δημότες, με οριζόντιο τρόπο, και για τις δύο κατηγορίες 1,88 €/τ.μ., με αποτέλεσμα να πληρώνουμε από τα ακριβότερα δημοτικά τέλη στην περιοχή της Αττικής.

Βαθιά ταξικός φόρος, τα βάρη από τα δημοτικά τέλη πέφτουν κυρίως στους εργαζόμενους διότι:

– Το τίμημα είναι πολύ υψηλό και συμβάλλει στην αφαίμαξη του λαϊκού εισοδήματος μαζί με τις μειώσεις των μισθών, τη γενική φορολογία, την ακρίβεια.

  • Ο χαρακτήρα τους είναι οριζόντιος, καθώς η χρέωση είναι η ίδια σε όλες τις γειτονιές της Αθήνας, με αποτέλεσμα να πληρώνουν το ίδιο ύψος τελών οι μεγαλοεισοδηματίες – κάτοικοι πλούσιων περιοχών του τουριστικού κέντρου (π.χ. Κολωνάκι) με τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τους ανέργους και τους νέους, που ζουν σε υποβαθμισμένες περιοχές της Αθήνας (π.χ. Σεπόλια, Κυψέλη κλπ.).
  • Ίδια είναι η κατάσταση και με τον οριζόντιο φόρο ηλεκτροδοτούμενων χώρων, ο οποίος, βάση εισήγησης, παραμένει υψηλός και ίσος με 0,33 ευρώ/τ.μ. με αποτέλεσμα το συνολικό τίμημα που πληρώνουν οριζόντια, οι κάτοικοι όλων των διαμερισμάτων της Αθήνας, για δημοτικά τέλη και φόρους να είναι 1,88 ευρώ/τ.μ., ανεξαρτήτως εισοδηματικών κριτηρίων.
  • Σε σχέση με τα ακίνητα που χρησιμοποιούνται ως επαγγελματικοί χώροι για την άσκηση πάσης φύσης οικονομικής δραστηριότητας, η κατανομή των βαρών είναι εξίσου οριζόντια και άνιση καθώς οι μικροεπαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι πληρώνουν αναλογικά ακριβώς τα ίδια τέλη με τους κερδοφόρους επιχειρηματικούς ομίλους και τις πολυεθνικές που δραστηριοποιούνται στο τουριστικό κέντρο της Αθήνας.

Οι όποιες απαλλαγές και μειώσεις σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες (πολύτεκνοι, Α-ΜΕΑ), παρότι θετικές, μοιάζουν σταγόνα στον ωκεανό αφού δεν λαμβάνεται καμία μέριμνα για τους ανέργους, τους χαμηλόμισθους εργαζόμενους, τους μικροεπαγγελματίες.

Η Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αθήνα καλεί τους εργαζόμενους, τους ανέργους και τους μικροεπαγγελματίες του δήμου να οργανώσουμε άμεσα αγωνιστική διεκδίκηση με αίτημα την κατάργηση των δημοτικών τελών για τους ανέργους, τους φτωχούς και τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Τη σημαντική μείωση τους για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα. Να πληρώσουν οι πλούσιοι και οι μεγαλοεπιχειρηματίες της τουριστικής βιομηχανίας και των real estate.

Δεν πάει άλλο με τη λαϊκή αφαίμαξη και τη διαρκή λιτότητα. Καλούμε κάθε δημοτική παράταξη που υπερασπίζει τα λαϊκά συμφέροντα να συμβάλει σε ένα τέτοιο κίνημα.

Η τοποθέτηση της Αντικαπιταλιστικής Ανατροπής στην Αθήνα για τα δημοτικά τέλη στην 6η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου (31/10/2019)

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s