Να συγκληθεί άμεσα το Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας και να καταδικάσει την απόπειρα της κυβέρνησης να χαρίσει στους ιδιώτες τις υπηρεσίες των δήμων!

H Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αθήνα, μέσω της δημοτικής της συμβούλου, καταθέτει αίτημα για την άμεση σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου με θέμα την καταδίκη των σχεδίων της κυβέρνησης της ΝΔ και την απόσυρση του άρθρου αναπτυξιακού νόμου στο σύνολό του, του άρθρου 179 συμπεριλαμβανομένου.

Σωρεία διατάξεων, με άκρως νεοφιλελεύθερο χαρακτήρα, για το περιβάλλον, τα εργασιακά και την ασυδοσία των επιχειρηματιών περιλαμβάνονται στο περιβόητο «Αναπτυξιακό Νομοσχέδιο», που κατατέθηκε στη Βουλή. 

Το σχέδιο νόμου προβλέπει ανάμεσα στα άλλα την ουσιαστική κατάργηση του δικαιώματος στην απεργία, την καταστρατήγηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και την ισοπέδωση, απ’ ότι απέμεινε, των υπολοίπων εργασιακών-ασφαλιστικών δικαιωμάτων.

Εκτός από αρκετές άλλες ρυθμίσεις που ήρθαν στην επιφάνεια και έχουν ήδη προκαλέσει αντιδράσεις και κινητοποιήσεις των εργαζομένων, με το νέο νόμο η κυβέρνηση δίνει τη δυνατότητα στους Δήμους να εκχωρούν καίριες υπηρεσίες τους σε ιδιώτες. Ειδικότερα τους διευκολύνει να παραχωρούν στους ιδιώτες την αποκομιδή απορριμμάτων και την ανακύκλωση, την καθαριότητα, το πράσινο και τον ηλεκτροφωτισμό με δημόσιες συμβάσεις, καταργώντας την αιτιολογημένη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου (άρθρο 61, Ν.3979) που είχε ως βάση την αδυναμία εκτέλεσης συγκεκριμένων υπηρεσιών με ίδια μέσα του Δήμου και λαμβάνονταν με την απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των Μελών του Διοικητικού Συμβουλίου.

Πιο αναλυτικά, το άρθρο 179 αναφέρει ότι «εφόσον κατά την κρίση του δημοτικού συμβουλίου ανακύπτει αδυναμία εκτέλεσης συγκεκριμένων υπηρεσιών συλλογής και μεταφοράς στερεών αποβλήτων και ανακυκλώσιμων υλικών, καθαριότητας κοινόχρηστων χώρων και δημοτικών κτιρίων, συντήρησης χώρων πρασίνου και ηλεκτροφωτισμού, μπορεί με απόφαση του συμβουλίου να ανατίθεται με δημόσια σύμβαση η εκτέλεση των υπηρεσιών αυτών».

Με την ρύθμιση αυτή διασφαλίζονται τα κέρδη των ιδιωτών εργολάβων, αφού εκχωρούνται σε αυτούς ζωτικές υπηρεσίες των Δήμων, ετοιμάζονται εκατοντάδες απολύσεις εργαζόμενων στις αντίστοιχες υπηρεσίες, μετακυλύεται το κόστος στους/ις δημότες-ισσες με την αναμενόμενη αύξηση των δημοτικών τελών.

Ως Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αθήνα είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι στην ιδιωτικοποίηση των δημοτικών υπηρεσιών και απαιτούμε να συγκληθεί άμεσα το δημοτικό συμβούλιο και να καταδικάσει τα σχέδια της κυβέρνησης της ΝΔ!

Καταγγέλλουμε τη νέα δημοτική αρχή του Κ. Μπακογιάννη που δρα απεργοσπαστικά όλες τις μέρες της απεργίας.

Οι δήμοι έχουν ανάγκη από πλήρη χρηματοδότηση, επαρκή υλικοτεχνική υποδομή, μονιμοποίηση όλων των ελαστικά εργαζόμενων σε διάφορα κοινωφελή προγράμματα και προσλήψεις μόνιμου προσωπικού ώστε να προσφέρουν ποιοτικές και δωρεάν υπηρεσίες στους/ις πολίτες.

Οι εργαζόμενοι στους δήμους αντιδρώντας στο νομοσχέδιο αυτό ξεκίνησαν από την Τετάρτη 16 Οκτώβρη απεργιακές κινητοποιήσεις.

Η Αντικαπιταλιστική ανατροπή στην Αθήνα εκφράζουμε την πλήρη συμπαράστασή μας στον αγώνα των εργαζομένων και απαιτούμε την απόσυρση του άρθρου 176 και όλου του «αναπτυξιακού νομοσχεδίου», που, ως εργαλείο νεοφιλελεύθερης πολιτικής, στοχεύει αποκλειστικά στην «ανάπτυξη» των κερδών των ιδιωτικών εταιρειών και εργολάβων και στην περαιτέρω επιβάρυνση των δημοτών-ισσών.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s