Ένας χρόνος από τη δολοφονία του/της Ζακ/Zackie

Πριν από ένα χρόνο συντελείται η δολοφονία, το λιντσάρισμα μέχρι θανάτου του ακτιβιστή Ζακ Κωστόπουλου, γκέι, οροθετικού, ακτιβιστιστή, της drag queen Zackie, ενεργού μέλους της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ και του αγώνα κατά του στιγματισμού των οροθετικών ατόμων. Ο/Η Ζακ/Zackie γίνεται θύμα σε ένα αποτρόπαιο και ρατσιστικό έγκλημα, με τη συμμετοχή και της αστυνομίας.

Ο ιδιοκτήτης του καταστήματος τους οδού Γλαδστώνος θεώρησε ότι μπορεί, συνεπικουρούμενους από κάποιους, να κλωτσήσει ατιμώρητος μέχρι θανάτου. Σε συνέχεια οι άνδρες της ΔΙΑΣ χτυπούν με γκλομπ το θύμα Ζακ/Zackie, τον πατούν στα πνευμόνια και του συμπεριφέρονται σαν δράστη επειδή θεωρούν ότι είναι διαφορετικός, ευάλωτος, «μη-κανονικός», εξαρτημένος, γκέι, ναρκομανής.

Αυτή η εν ψυχρώ δολοφονία είναι το επακόλουθο της στοχοποίησης και της καταστολής του κάθε «διαφορετικού», όλων όσων αποκλίνουν από τα κυρίαρχα στερεότυπα της «αποδεκτής ταυτότητας» (έθνους, θρησκείας, φύλλου, φυλής, σεξουαλικού προσανατολισμού), των τοξικοεξαρτημένων, των μεταναστών και κάθε αδύναμου ή κοινωνικά αποκλεισμένου, που θεωρούνται από κράτος, δημοτική αρχή και αστυνομία ως ανεπιθύμητα «σκουπίδια» που χαλάνε την τουριστική «γκλαμουριά» του κέντρου της Αθήνας.

Η λογική του «Νόμου και της Τάξης» που προωθεί με οξυμένο τρόπο η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, μέσα από το θάνατο του/της Ζακ/Zackie επιβεβαιώνεται ως φυσικό ιδεολογικό επακόλουθο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, αφού κατά τη διάρκεια της θητείας της συντελέστηκε το έγκλημα. Είναι το επακόλουθο της λογικής ότι οι αδύναμοι και οι φτωχοί δεν είναι η πρώτη προτεραιότητα για την κοινωνική φροντίδα, αλλά αντικείμενο εκδίκησης. Δεν είναι ζήτημα κοινωνικής πρόνοιας, μέριμνας και δημόσιας φροντίδας, ένταξης και συμπερίληψης, αλλά αντικείμενο χλευασμού, εκτόνωσης και αποβολής από μια αποκαθαρισμένη και αμόλυντη κοινωνία.

Η κυβέρνηση της ΝΔ παίζει δολοφονικά παιχνίδια, οξύνοντας τον ακροδεξιό συντηρητικό της λόγο, που νομιμοποιεί περαιτέρω αυτές τις κοινωνικές συμπεριφορές. Έχει δοθεί ξεκάθαρη εντολή ώστε η αστυνομία να στοχοποιεί, να δέρνει και να φυλακίζει γκέι ζευγάρια στο κέντρο της Αθήνας ή προσφύγισσες με τα μωρά τους που ζούσαν σε καταλήψεις στα Εξάρχεια. Τα «ένδοξα ΜΑΤ» κυκλοφορούν στην πόλη μας, σαν μέλη συμμορίας, βρίζοντας και σχολιάζοντας οποιονδήποτε δεν ταιριάζει στο ανδροκρατούμενο προφίλ τους, σπέρνοντας την τρομοκρατία σε όσους πολίτες είναι διαφορετικοί, θηλυκοί, ευάλωτοι, αλλόθρησκοι και φτωχοί.

Η δολοφονία του Ζακ ανέδειξε και το ζήτημα της τοξικοεξάρτησης και των στερεοτύπων γύρω από αυτή. Ο/η ίδιος/α δεν βρισκόταν υπό την επήρεια εξαρτησιογόνων ουσιών την ημέρα της δολοφονίας του, αν και σπιλώνεται καθημερινά η μνήμη του με αυτό. Γιατί ένας από τους στόχους των πολιτικών «νόμου και τάξης» είναι η περαιτέρω περιθωριοποίηση και ο αποκλεισμός των τοξικοεξαρτημένων και των οροθετικών ατόμων. Από τη μια, οι διαδοχικές κυβερνήσεις αφήνουν άθικτους τους όρους που τρέφουν την τοξικοεξάρτηση (ραγδαία φτωχοποίηση, έλλειψη επαρκών θεραπευτικών προγραμμάτων και υποβάθμιση των ελάχιστων υπαρχόντων, απουσία της όποιας κοινωνικής στήριξης, γκετοποίηση, με ταυτόχρονη την άμεση ή έμμεση προστασία των μεγαλεμπόρων ναρκωτικών). Και από την άλλη, η μόνη απάντηση στο πρόβλημα που έχουν οι ίδιες δημιουργήσει, κυμαίνεται από την απλή διαχείρισή του (μέσω των κέντρων ελεγχόμενης χρήσης, του ΣΥΡΙΖΑ) μέχρι την άμεση καταστολή και τον περαιτέρω εξοστρακισμό των τοξικοεξαρτημένων, όσο γίνεται πιο μακριά από τον κοινωνικό ιστό, που έχει ήδη βάλει σε εφαρμογή η κυβέρνηση Μητσοτάκη/Χρυσοχοϊδη, με επικρεμάμενα και σχέδια για δημιουργία χώρων εγκλεισμού.

Η δολοφονία του/της Ζακ/Zackie ήταν και αυτή που ανέδειξε τον υποθάλποντα σεξισμό και τον κοινωνικό κανιβαλισμό που υπήρχε και υπάρχει καλά κλεισμένος πίσω από κλειστές πόρτες. Η αποτρόπαιες γυναικοκτονίες των προσφυγισσών στον Έβρο, της Ελένης Τοπαλούδη και της 29χρονης που επέλεξε να αγαπήσει έναν Αφγανό πρόσφυγα στην Κέρκυρα, κόντρα στην πατριαρχική, σεξιστική αντίληψη του δολοφόνου πατέρα της, γίνονται καθημερινά δίπλα μας. Η ευθύνη των ΜΜΕ είναι εξίσου δολοφονική, που με τον σεξιστικό και κανιβαλικό τους λόγο προσπαθούν να βαφτίσουν το κρέας ψάρι και να ονοματίσουν τους δολοφόνους, θύματα.

  • Ο/Η Ζακ/Zackie πάλεψε στους αγώνες για τη διαφορετικότητα, για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων, για την προστασία των αδύναμων και των κοινωνικά αποκλεισμένων.
  • Συνεχίζουμε να δηλώνουμε παρούσες και παρόντες μέχρι να τιμωρηθούν οι φυσικοί και ηθικοί δολοφόνοι του Ζακ.
  • Να αποδοθούν οι ευθύνες στα «όργανα της τάξης» που φαίνεται ότι δεν δίστασαν να περάσουν χειροπέδες σε τραυματία και πιθανόν να του καταφέρουν τα τελειωτικά χτυπήματα.
  • Παλεύουμε για να σταματήσουν οι μνημονιακές περικοπές στη Δημόσια Υγεία και οι λογικές καταστολής του περιθωρίου στο κέντρο της Αθήνας.
  • Να υπάρξει ουσιαστική θεραπευτική φροντίδα με ολοκληρωμένα, πρωτίστως «στεγνά», προγράμματα απεξάρτησης και ουσιαστική κοινωνική στήριξη των εξαρτημένους, να σταματήσει άμεσα το κυνηγητό από την Αστυνομία.
  • Να ανοίξουν άμεσα καταλύματα, κατοικίες, κοινωνικά κέντρα για τους πρόσφυγες και τους αποκλεισμένους μέσα στο οικιστικό ιστό της πόλης.
  • Παλεύουμε ενάντια στην στοχοποίηση των φτωχών, των προσφύγων και μεταναστών, των τοξικοεξαρτημένων, των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων, των οροθετικών και των κοινωνικά αποκλεισμένων.
  • Παλεύουμε ενάντια στο φασισμό σε κάθε γειτονιά.
  • Παλεύουμε να ανατρέψουμε τις μνημονιακές πολιτικές που φέρνουν την φτώχεια, την ανεργία, την εξαθλίωση.

Στηρίζουμε-συμμετέχουμε στη

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ-ΠΟΡΕΙΑ ΣΑΒΒΑΤΟ 21 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

ΟΛΕΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΙΣ 14:00 ΣΤΗ ΓΛΑΔΣΤΩΝΟΣ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s