Κίνδυνος το πρώτο κουδούνι να βρει άστεγους τους/τις μαθητές/τριες στο 54ο-55ο ΔΣ. Να ακυρωθεί η μεταστέγαση του ΕΕΕΕΚ Κωφών σε ακατάλληλο για αυτό κτήριο. Ο δήμος να αναλάβει τις ευθύνες του.

Αντιμέτωποι με τον κίνδυνο να μην έχουν αίθουσες να στεγαστούν με το πρώτο κουδούνι στις 11/9 βρίσκονται 50 μαθητές του 55ου ΔΣ Αθήνας καθώς και δεκάδες άλλοι φοιτούντες στα τμήματα ΖΕΠ των 54ου και 55ου ΔΣ, στην πλ. Βάθης. Την ίδια στιγμή οι 18 μαθητές/τριες του ΕΕΕΕΚ (Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης) Κωφών αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο της μεταστέγασης τους σε αυτό το εντελώς ακατάλληλο κτήριο για ειδικό επαγγελματικό σχολείο. Να τονίσουμε ότι στην απόφαση μεταστέγασης αντιτίθεται όλη η εκπαιδευτική κοινότητα (ΣΕΠΕ Αριστοτέλης, Β’ ΕΛΜΕ Αθήνας) καθώς και οι σύλλογοι διδασκόντων και οι γονείς των σχολείων και νηπιαγωγείων. Η νέα δημοτική αρχή του Μπακογιάννη καθώς και οι διευθύνσεις ΔΕ και ΠΕ φέρουν πλέον ακέραια πια την ευθύνη για τις εξελίξεις και οφείλουν να πάρουν όλα τα μέτρα για να αποφευχθεί η υποβάθμιση της λειτουργίας των τριών σχολείων και δύο νηπιαγωγείων (54ο-55ο ΔΣ, 35ο-106ο Ν/γεία, ΕΕΕΕΚ Κωφών) καθώς και των μορφωτικών δικαιωμάτων των εκατοντάδων παιδιών που στεγάζουν.

Απέναντι σε αυτή την εξέλιξη, τα εκπαιδευτικά σωματεία οι εκπαιδευτικοί και οι διευθυντές πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στη διεύθυνση ΔΕ και ΠΕ, την Τρίτη 3/9/2019. Μετά τη δυναμική κινητοποίηση η διευθύντρια εκπαίδευσης της ΔΕ αποδέχτηκε την ακαταλληλότητα του κτηρίου για τη μεταστέγαση των παιδιών με ειδικές ανάγκες και δεσμεύτηκε ότι θα προχωρήσει σε ακύρωση της απόφασής της.

Τον δρόμο της υποβάθμισης άνοιξε η προηγούμενη δημοτική αρχή του Καμίνη και η τότε αντιδήμαρχος για το παιδί που προχώρησαν σε απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αθηναίων τον Δεκέμβριο του 2018, να στεγάσει στο κτήριο αυτό, το ΕΕΕΕΚ Αθήνας. Η απόφαση πάρθηκε παρά την αντίθετη γνώμη των εκπαιδευτικών σωματείων, των συλλόγων διδασκόντων και των γονιών.

Σε συνέχεια αυτού, η μεταστέγαση του ΕΕΕΕΚ Κωφών στο κτηριακό συγκρότημα της οδού Λιοσίων, είναι απολύτως αδικαιολόγητη γιατί ο χώρος είναι ακατάλληλος για παιδιά με ειδικές ανάγκες. Οι αίθουσες είναι ανεπαρκείς, δεν υπάρχουν χώροι για τα αναγκαία εργαστήρια και δεν πληροί τις στοιχειώδεις προϋποθέσεις ασφάλειας! Αδιάσειστος μάρτυρας για όλα αυτά είναι το γεγονός ότι από το κτήριο αυτό «έφυγε» πριν λίγα χρόνια το 42ο ΓΕΛ εξαιτίας της ακαταλληλότητάς του! Η επικινδυνότητα των αποφάσεών τους αποκαλύπτεται και από το γεγονός ότι οι εργασίες που γίνονται αφορούν μόνο τη μετατροπή μιας αίθουσας διδασκαλίας σε τουαλέτες ΑΜΕΑ και με τη λειτουργία του ασανσέρ!

Εκτός των παραπάνω, η μεταστέγαση στο συγκεκριμένο κτήριο, αφήνει άστεγους 50 μαθητές/τριες των δύο δημοτικών και δεκάδες άλλους που φοιτούν στα τμήματα ΖΕΠ, γιατί τους αφαιρούν τις αίθουσες που τους είχαν παραχωρηθεί ως τώρα!

Το θέμα είναι εξαιρετικά σοβαρό κι επείγον. Απαιτούμε να ικανοποιηθούν τα αιτήματα των εκπαιδευτικών σωματείων και των συλλόγων διδασκόντων των σχολείων. Να ακυρωθεί η μεταστέγαση του ΕΕΕΕΚ Κωφών και να προχωρήσουν άμεσα οι εργασίες ανέγερσης σχολείου στην οδό Λάμψα, ο δήμος της Αθήνας να παραχωρήσει ολόκληρο το κτήριο στα 54ο και 55ο ΔΣ, και να προχωρήσει στις εργασίες συντήρησης και ανακαίνισης του κτηρίου.

Οι ευθύνες του δήμου της Αθήνας είναι τεράστιες. Ο αγώνας και η πολύχρονη κινητοποίηση του Πολιτιστικού Συλλόγου Άνω Αμπελοκήπων, της Β’ ΕΛΜΕ, φορέων και κατοίκων της περιοχής «έσωσαν» 9 στρέμματα στο κέντρο της Αθήνας από την τσιμεντοποίηση. Οι αγώνες αυτοί υποχρέωσαν τη ΔΕΗ να ακυρώσει τα σχέδια της για ανέγερση μεγαθηρίου και να πουλήσει τα 6 στρ. στην ΚΤΥΠ (πρώην ΟΣΚ) για να κτιστεί σύγχρονο σχολικό κτήριο και να δώσει άλλα 2,7 στρ. για να αγοραστούν από τον δήμο Αθηναίων για να μετατραπούν σε χώρο πρασίνου. Ο αγώνας για να ολοκληρωθεί η αγορά και να χτιστεί το σχολείο συνεχίζεται μέχρι σήμερα, με τις πρόσφατες κινητοποιήσεις των φορέων της γειτονιάς τον Απρίλιο του 2019 και ο δήμος οφείλει να πάρει τις ευθύνες που του αναλογούν άμεσα.

Με αφορμή το συγκεκριμένο ζήτημα, αναδεικνύονται τα τεράστια προβλήματα στέγασης των σχολικών μονάδων στον δήμο της Αθήνας. Ειδικά στην πόλη μας, η δημοτική αρχή διαχρονικά και ειδικά τα μνημονιακά χρόνια έχει αφήσει τα σχολεία στο έλεος του χρόνου, χωρίς να τους αποδίδει ούτε καν την ΣΑΤΑ που τους αντιστοιχεί για επισκευές. Οι πλεονασματικοί προϋπολογισμοί και η απόλυτη συμμόρφωση στο δημοσιονομικό πλαίσιο της ΕΕ, τα ΣΔΙΤ και τα ΕΣΠΑ, έχουν αφήσει τις λαϊκές γειτονιές της πόλης χωρίς σύγχρονες κτηριακές υποδομές. Η Αθήνα έχει ανάγκη από:

  • Ανέγερση νέων σχολικών κτηρίων για Δημοτικά/Γυμνάσια/Λύκεια ώστε να στεγαστούν οι διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες λόγω της αύξησης του μαθητικού πληθυσμού της πόλης, ειδικά σε μια πόλη που υποδέχεται σημαντικό αριθμό προσφυγόπουλων και που οφείλει να τα εντάξει στα πρωινά σχολεία.
  • Ανέγερση νέων νηπιαγωγείων ώστε να εφαρμοστεί η δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή κι εκπαίδευση και να φοιτήσουν και τα 4χρονα προνήπια της πόλης στο δημόσιο νηπιαγωγείο.
  • Ανέγερση ειδικών σχολείων που να πληρούν όλες τις αναγκαίες προδιαγραφές για την λειτουργία του

Εκτεταμένες επισκευές και συντήρηση των υπαρχόντων σχολικών κτηρίων

Γιατί τα σχολεία της Αθήνας δεν λειτουργούν ούτε με τα φλας των δημοσιογράφων, τις επικοινωνιακού χαρακτήρα εκδηλώσεις, όπως αυτές που διοργανώνει η νέα δημοτική αρχή Μπακογιάννη ούτε με υποσχέσεις! Τα σχολεία θέλουν κτήρια σύγχρονα και ασφαλή για να ανοίξουν! Και στην Αθήνα δεν τα έχουν!

Ως Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αθήνα/Ανταρσία σε Κυβέρνηση-ΕΕ-Κεφάλαιο συμβάλλουμε και θα συνεχίσουμε στην ανάδειξη των προβλημάτων, στην ακύρωση επιδιώξεων και στην επιβολή από το κίνημα των γειτονιών, των εκπαιδευτικών και των γονιών της ικανοποίησης όλων των παραπάνω αιτημάτων. Από τη θέση μας στο δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας, θα φέρουμε τα ζητήματα αυτά μέσα στις συνεδριάσεις ώστε να πάρει το λόγο ο κόσμος που βιώνει την εγκατάλειψη στις πίσω αυλές της πόλης μας και αγωνίζεται να την αλλάξει.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s