Για το πάρκο της Κονίστρας: Απέναντι σε κάθε πολιτική εγκατάλειψης και υποβάθμισης, διεκδικούμε ελεύθερους δημόσιους χώρους προσβάσιμους σε όλους, σε μια πόλη που μας ανήκει

Τα τελευταία χρόνια η περιοχή που βρίσκεται περιμετρικά του λόφου Φιλοπάππου, καθώς και ο ίδιος ο λόφος, έχουν βρεθεί στο στόχαστρο «επενδυτών» με σκοπό την εμπορευματοποίηση και την εκμετάλλευσή τους. Ιδιαίτερα η περιοχή των Άνω Πετραλώνων που περικλείεται από τις οδούς Τρώων, Παλληναίων, Δημοφώντος, Κυμαίων & Στησικλέους αποτέλεσε πεδίο διαμάχης και διεκδικήσεων.

Τις τελευταίες μέρες παρατηρούμε έντονη κινητικότητα στο πάρκο της Κονίστρας, σε μία προσπάθεια να δημιουργηθεί τετελεσμένο γεγονός σχετικά με το ιδιοκτησιακό καθεστώς του χώρου. Καταγγέλλουμε τις πολιτικές ηγεσίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης που τα τελευταία 6 χρόνια δεν έχουν προχωρήσει στη δήλωση του χώρου στο κτηματολόγιο και στην αποβολή του ΕΣΕ από το χώρο, παρά τη μη τήρηση των όρων της παραχώρησης και τις πιέσεις κατοίκων και συλλογικοτήτων.

Στην Κονίστρα έπαιξαν, έτρεξαν και μεγάλωσαν πολλές γενιές κατοίκων της περιοχής και είχε πάντα δημόσιο χαρακτήρα και ελεύθερη πρόσβαση. Η συντήρηση και οι όποιες εργασίες ανάπλασης και αναβάθμισης έγιναν τις τελευταίες δεκαετίες πραγματοποιήθηκαν με χρήματα του Δήμου, δηλαδή με χρήματα των δημοτών.

Με πορείες, καταλήψεις, λαϊκές συνελεύσεις και αυτοοργάνωση, εμποδίσαμε την περίφραξη και εμπορευματοποίηση του λόφου Φιλοπάππου, κερδίσαμε το πάρκο της Κορεάτικης Αγοράς (απέναντι από το Γκάζι), εμποδίσαμε το κλείσιμο της Αργεντείου Παιδικής Στέγης, αποτρέψαμε την μετεγκατάσταση του 9ου Γυμνάσιου Αθηνών.

Απαιτούμε:

  • Την άμεση αποβολή του Εθνικού Συμβουλίου Ελληνίδων (ΕΣΕ) από το χώρο από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης
  • Την παραχώρηση του χώρου στο Δήμο Αθηναίων.
  • Την αναμόρφωση και επαναλειτουργία της παιδικής χαράς από το Δήμο, από την στιγμή που την έχει εντάξει από το 2015 στο τεχνικό πρόγραμμα. Να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες και τεχνικές εργασίες, ώστε να επισκευαστούν και να αναβαθμιστούν οι αθλητικές εγκαταστάσεις.
  • Όχι στην μετατροπή της γειτονιάς σε διασκεδαστήριο τουριστικό θεματικό πάρκο.
  • Όχι σε περιορισμούς, περιφράξεις, ιδιωτικοποιήσεις, εμπορικές και άλλες «ανταποδοτικές» χρήσεις. Δεν θα επιτρέψουμε οι ζώνες ελεύθερων-πράσινων χώρων και αρχαιολογικής κληρονομιάς να γίνουν αντικείμενο εμπορικής εκμετάλλευσης.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s