Στις 5 Ιούνη-«Ημέρα Περιβάλλοντος» & κάθε μέρα, αποφασιστικός αγώνας για δημόσιους ελεύθερους χώρους στην Αθήνα

Το φαινόμενο της κλιματικής απορρύθμισης του πλανήτη και των ραγδαίων αρνητικών εξελίξεων αναδεικνύονται ολοένα και πιο απειλητικά. Η κλιματική αλλαγή δεν είναι απλά ούτε κυρίως μια «ανθρωπογενής εξέλιξη». Είναι αποτέλεσμα του παγκόσμια κυρίαρχου τρόπου παραγωγής και ανάπτυξης και του αδηφάγου χαρακτήρα του, που κανείς δεν αμφισβητεί ότι είναι ο καπιταλισμός. Ορισμένα στοιχεία των διεθνών οργανισμών, το ομολογούν. Άνω του 70% των παγκόσμιων εκπομπών, από το 1988 μέχρι το 2017, προέρχονται από 100 μεγάλες εταιρείες, ενώ μόλις 25 ευθύνονται για το 50% των εκπομπών! Οι μεγάλες πολυεθνικές της ενέργειας (ExxonMobil, Shell, BP και Chevron) περιλαμβάνονται στην κατάμαυρη λίστα, μαζί με κρατικές εταιρείες της Κίνας, της Ρωσίας κλπ.

Η «αναπτυξιακή» πορεία του καπιταλισμού έχει προκαλέσει μεγάλη καταστροφή στο περιβάλλον, δηλαδή στην ποιότητα της ζωής μας. Σ’ αυτό το μέτωπο βρίσκουμε τόσο τις οικουμενικές οικολογικές καταστροφές, όπως είναι το φαινόμενο του θερμοκηπίου, η ερημοποίηση, η λειψυδρία, η μόλυνση των υδάτων, η αποψίλωση δασών, η ρύπανση θαλασσών και ποταμών, η καταστροφή των ειδών, κ.λπ., όσο και τα καθημερινά προβλήματα ποιότητας ζωής που αντιμετωπίζουμε όπως το συγκοινωνιακό χάος, η ατμοσφαιρική ρύπανση στις πόλεις, η έλλειψη αστικού και περιαστικού πράσινου, οι πυρκαγιές των δασών, η τσιμεντοποίηση και εμπορευματοποίηση των ελεύθερων χώρων, κλπ.

Η Αθήνα αγγίζει ή/και έχει ξεπεράσει μια σειρά από αρνητικά όρια στην ποιότητα ζωής των εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων που ζουν και εργάζονται σε αυτήν. Διαθέτει την 4η χειρότερη αναλογία πρασίνου ανά κάτοικο στον κόσμο, με τα μόλις 0,96τ.μ., ενώ η θερμική δυσφορία γίνεται όλο και μεγαλύτερη για τον πληθυσμό της.

Ο αγώνας για την προστασία του περιβάλλοντος από την παρόξυνση της επίθεσης της «αγοράς» έτσι όπως εξελίσσεται στην Ελλάδα των ευρωμνημονίων, έχει στο επίκεντρό του την προστασία των ελάχιστων μεγάλων ελεύθερων χώρων που έχουν απομείνει στην Αθήνα. Από το Γουδή και το Πεδίον του Άρεως μέχρι του Φιλοπάππου και την Ακαδημία Πλάτωνος.

Η Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αθήνα/Ανταρσία σε Κυβέρνηση-ΕΕ-Κεφάλαιο, από την πρώτη στιγμή της ίδρυσής της ήρθε σε ενεργή επαφή με τον αγώνα και τα αιτήματα των κατοίκων, συλλογικοτήτων και φορέων για την προστασία των εκτάσεων σε Γουδή-Ιλίσια με στόχο τη δημιουργία Ενιαίου Μητροπολιτικού Πάρκου υψηλού πρασίνου, δημόσιου χώρου αναψυχής-πολιτισμού-αθλητισμού ανοιχτού σε όλους.

Άσκησε έντονη κριτική στο απαράδεκτο σχέδιο νόμου που έφερε σε διαβούλευση προεκλογικά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Ένα σχέδιο που προβάλλοντας τη δήθεν ανταπόκριση στο αίτημα για τη σύσταση Φορέα Διαχείρισης του Πάρκου, ανοίγει διάπλατα το δρόμο για την εμπορευματική εκμετάλλευση των χώρων και των εγκαταστάσεων που υπάρχουν εκεί, νόμιμων και αυθαίρετων, συμβατών και ασύμβατων με το χαρακτήρα του.

Στη σύνθεση του Δ.Σ. του Φορέα την απόλυτη πλειοψηφία (6 στους 11), σε οποιαδήποτε παραλλαγή, την έχουν πάντα οι πολιτικοί εκπρόσωποι του κεντρικού και τοπικού κράτους. Τα αποτελέσματα των τελευταίων εκλογών δείχνουν ξεκάθαρα τι πολιτική θα ασκήσει το όποιο διορισμένο Δ.Σ. Ο νεοεκλεγμένος δήμαρχος, Κ. Μπακογιάννης, λαλίστατος για την «τάξη και ασφάλεια» ή για την προώθηση των επιχειρηματικών και τραπεζικών σχεδιασμών στο Βοτανικό (Hines, Alpha Bank, ΠΑΕ Παναθηναϊκός), δεν βρήκε ούτε μια λέξη να συμπεριλάβει στις θέσεις της παράταξής του σχετικά με το Πάρκο Γουδή.

Η παράκαμψη των δασικών υπηρεσιών που θα έπρεπε να έχουν λόγο στην προστασία του δάσους του Υμηττού (μέρος του οποίου είναι και τα εναπομείναντα δασύλλια του Πάρκου), η απεμπλοκή από τις όσες προστατευτικές ρυθμίσεις υπάρχουν ακόμα στη δασική νομοθεσία και στο Σύνταγμα και η υπαγωγή του Πάρκου στις μνημονιακές πολεοδομικές ρυθμίσεις που ισχύουν εντός του οικιστικού ιστού, αποκαλύπτουν τους ανομολόγητους σχεδιασμούς τόσο για το Πάρκο όσο και για τον Υμηττό. Η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του νέου Προεδρικού Διατάγματος για την Προστασία του Υμηττού δεν κρατιέται στα συρτάρια λόγω γραφειοκρατίας.

Παραχωρείται η έκταση της εγκατάστασης του “Μπάντμιντον” χωρίς καμιά αναφορά στην υποχρέωση τήρησης της απόφασης του ΣτΕ για την απομάκρυνσή του. Αντίθετα, προβλέπεται ότι σε σχέση με αυτήν την εγκατάσταση, ο Φορέας “δικαιούται να ενεργεί κάθε σχετική πράξη διαχείρισης, αξιοποίησης και εν γένει εκμετάλλευσης για δικό του λογαριασμό και στο όνομά του”.

Στο σχέδιο νόμου δεν υπάρχει ούτε λέξη σε σχέση με τη χρηματοδότηση της υλοποίησης όλων αυτών που διακηρύσσει ότι θα υλοποιηθούν. Η κρατική χρηματοδότηση θα είναι μηδαμινή. Έτσι, οΦορέας προκειμένου να λειτουργεί, να υλοποιήσει το Μητροπολιτικό Πάρκο και να το συντηρεί θα βρίσκει οικονομικούς πόρους από την “εκμετάλλευση περιουσιακών στοιχείων που έχουν παραχωρηθεί στον Φορέα Διαχείρισης και έσοδα από τις δραστηριότητες αυτού”. Ο δημόσιος χαρακτήρας του Πάρκου πρακτικά εξαφανίζεται και το λόγο έχει η επιχειρηματικότητα-εμπορευματοποίηση.

Η ζωή των εκατομμυρίων κατοίκων στο πολεοδομικό συγκρότημα της Αθήνας και την Αττική απαιτεί απόλυτη προστασία των ελεύθερων χώρων, ενίσχυση και αύξησή τους. Τις πολιτικές που αντιστρατεύονται αυτήν την αναγκαιότητα για την ίδια μας τη ζωή και το μέλλον των νέων γενιών, μόνον τα κινήματα και οι αγώνες τους μπορούν να την επιβάλλουν.

Το Πάρκο Γουδή-Ιλισίων να γίνει ένας ενιαίος χώρος υψηλού και πυκνού πρασίνου, περιπάτου και αναψυχής, πολιτισμού και άθλησης. Χώρος δημόσιος, ελεύθερος από εμπορευματική λειτουργία και εκμετάλλευση, ανοιχτός σε όλους τους κατοίκους της Αθήνας και της Αττικής.

Η «Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αθήνα/Ανταρσία σε Κυβέρνηση-ΕΕ-Κεφάλαιο» στηρίζει τον αγώνα και τα αιτήματα που συμβάλλουν σε αυτόν το στόχο. Μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο θα φέρει τη φωνή αυτού του αγώνα, θα αποκαλύπτει και θα αντιπαλεύει κάθε σχεδιασμό εξυπηρέτησης των ιδιωτικών συμφερόντων και επίθεσης στις ανάγκες των πολλών.

Καμιά αυταπάτη, καμιά επανάπαυση! Συνεχίζουμε με επιμονή τον αγώνα!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s