«Πάρκα τσέπης» ή πως θα πάρουν οι πολίτες την ευθύνη να ζουν στις μίζερες γωνιές τους

Ενημερωνόμαστε από το πρόγραμμα του Ηλιόπουλου για τα λεγόμενα πρωτοπόρα «πάρκα τσέπης».

Αρχικά πρέπει να αναφέρουμε ότι αυτός ο σχεδιασμός δεν έχει και μεγάλη διαφορά από τις στρατηγικές επεμβάσεις που η προηγούμενη δημοτική αρχή του Καμίνη προσπαθούσε να προωθήσει μέσω προγραμμάτων όπως η «Πόλη στο τετράγωνο».

Δευτερευόντως, πρέπει να πούμε ότι η λογική των «πάρκων τσέπης» θεωρεί ως δεδομένη την απομάκρυνση της Δημοτικής Αρχής από την ευθύνη διαμόρφωσης δημοσίων χώρων στα εκάστοτε δημοτικά διαμερίσματα.

Δε βάζει ένα πλαίσιο διεκδίκησης ή κατοχύρωσης ελεύθερων δημοσίων εκτάσεων, όπως η Κονίστρα Πετραλώνων, και θεωρεί δεδομένο το ξεπούλημα χώρων όπου οι κάτοικοι με τους πολύχρονους αγώνες έχουν παλέψει να παραμείνουν ελεύθεροι, όπως η Ακαδημία Πλάτωνος, το Πεδίον του Άρεως, ο λόφος Φιλοπάππου, το πάρκο Κύπρου και Πατησίων κ.ά.

Δεν είναι τυχαίο το ότι ο τίτλος πρόσφατης σχετικής εκδήλωσης στα Πετράλωνα ήταν «αξιοποίηση ελεύθερων χώρων». Λογικό αφού ο στρατηγικός στόχος είναι το ξεπούλημα και κατόπιν η επενδυτική και εμπορευματική τους εκμετάλλευση. Η απόδειξη είναι πως στο πρόγραμμα του δεν υπάρχει καμία αναφορά στις ανταποδοτικές και εμπορευματικές χρήσεις του Ρουφ και στο σχεδιαζόμενο υπερτοπικό πάρκο-αυλή 5αστερων ξενοδοχείων και εμπορικών κέντρων Μαρκόνι και Ιεράς Οδού.

Τα «πάρκα τσέπης», όμως πάνε ένα βήμα παραπέρα την ευθύνη, τη χρήση και τη διαμόρφωση των νέων ελεύθερων χώρων για τους κατοίκους και τις οικογένειες τους. Πετάει το τυράκι συνδιαμόρφωσης ελεύθερων χώρων στους ίδιους τους κατοίκους, με τη διαφορά ότι οι χώροι αυτοί δεν μπορούν να είναι μεγάλα και ελεύθερα πάρκα πράσινου, με όλες τις βασικές παροχές εύρυθμης λειτουργίας (φωτισμός, καθαρισμός, παροχές σε κατασκευές για το ελεύθερο παιχνίδι των παιδιών κ.λπ.). Θα πρέπει να είναι οι ελάχιστες γωνιές ανάμεσα στους δρόμους και τα πεζοδρόμια.

Η πολιτική αυτή πετά το ξεροκόμματο της αυτοργάνωσης, αλλά το εξορίζει σε ολοένα και πιο μικρό χωρικό επίπεδο. Μας λέει ότι κάτοικε, εργαζόμενη-ε, νέα-ε, θα έχεις άποψη για τη διαμόρφωση, αλλά μέχρις εκεί που επιθυμεί να επέμβει η εμπορευμετοποίηση και η αξιοποίηση του χώρου από εμάς και το μεγάλο κεφάλαιο. Πάρε το ψίχουλο σου στη διαμόρφωση του «χώρου της πόλης» και να είσαι και ευτυχισμένη-ος που αυτό μας έμεινε.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s