Με μεγάλη επιτυχία η κεντρική εκδήλωση της Αντικαπιταλιστικής Ανατροπής στην Αθήνα (βίντεο)

Με μεγάλη επιτυχία και μαζική συμμετοχή διεξήχθη η κεντρική εκδήλωση της Αντικαπιταλιστικής Ανατροπής στην Αθήνα/Ανταρσία σε Κυβέρνηση-ΕΕ-Κεφάλαιο, το Σάββατο 18 Μάη, στην πλατεία Αυδή στο Μεταξουργείο. Η εκδήλωση είχε θέμα “Νέοι και νέες στην Αθήνα: Στη γκρίζα πόλη, μόνη ελπίδα η σπίθα από τους αγώνες της νεολαίας” και επέλεξε να έχει ένα νεανικό χαρακτήρα επειδή η νεολαία που ζει και εργάζεται στην Αθήνα βιώνει με τον πιο βάρβαρο τρόπο την επίθεση κεντρικού, αλλά και τοπικού κράτους στη ζωή της.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε πλήθος κόσμου όλων των γενιών του αγώνα, της εκπαίδευσης και της εργασίας.

Την εκδήλωση άνοιξε η Άννα Μπαρδάνη, φοιτήτρια Ιστορικού ΕΚΠΑ, εργαζόμενη στον επισιτισμό και μέλος του αγωνιστικού σχήματος «Λάντζα» και της ΕΑΑΚ. Επικεντρώθηκε με τον άμεσο και μεστό της λόγο στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η νέα γενιά ανάμεσα στη μισοεργασία και τη μισοανεργία. Μίλησε για τη συνεχή εκμετάλλευση των νέων στα μαγαζιά εστίασης, για τη «μηχανική και απονεκρωμένη εργασία» που απαιτεί το κεφάλαιο από τους νέους εργαζόμενους, για την έλλειψη δημιουργικότητας στην οποία καταδικάζεται η νέα γενιά και για τον συνεχή αγώνα για να αποκτήσει μια εργασιακή ταυτότητα.

Στη συνέχεια ο Φοίβος Λιναρδάτος μίλησε για το πώς δομείται η πολιτική του χώρου στο αστικό τοπίο και τι επιπτώσεις έχει αυτό στη ζωή των νέων της Αθήνας. Η κεντρική στόχευση για την πόλη της Αθήνας είναι να μετατραπεί σε ένα μαζικό τουριστικό προορισμό, με την ανάπτυξη της αντίστοιχης βιομηχανίας διαμονής και ψυχαγωγίας που στηρίζεται στα φθηνά εργατικά χέρια της νέας γενιάς. Για να επιτευχθεί αυτό, ολόκληρες γειτονιές υποβαθμίζονται, ώστε στη συνέχεια να ξεπουληθούν έναντι πινακίου φακής σε μεγαλοεπενδυτές. Η ραγδαία αύξηση της βραχυπρόθεσμης μίσθωσης έχει εκτοξεύσει τα νοίκια στα ύψη και έχει ωθήσει τον κόσμο μακριά από τη γειτονιά του. Σαν συνέχεια της τουριστικοποίησης και της εμπορευματοποίησης και σε γειτονιές που δεν μένουν πια κυρίως κάτοικοι, αλλά τουρίστες, οι ελεύθεροι χώροι δεν έχουν λόγο ύπαρξης. Έτσι ιδιωτικοποιούνται, με πάρκα να περιφράζονται, ιστορικοί χώροι να μετατρέπονται σε πάρκινγκ και μεγάλα εμπορικά κέντρα. Μόνη λύση μπορεί να είναι ο αγώνας των νέων και των κατοίκων, μέσα από συλλογικότητες στη γειτονιά να διεκδικήσουν το χώρο και τη ζωή που τους αξίζει.

Στο κλείσιμο τον λόγο πήρε η Δήμητρα Τάσσου, αναπληρώτρια και μέλος του Συντονιστικού Αναπληρωτών Αδιόριστων Εκπαιδευτικών. Από τη μεριά της έφερε ξανά αναπαραστάσεις μεγάλων αγώνων που έδωσαν και φέτος οι αναπληρωτές. Μας μίλησε για την πραγματική σύνδεση του αγώνα τους με το μαθητικό και το γονεϊκό κίνημα, αλλά και την προσπάθεια του Συντονιστικού Αναπληρωτών Αδιόριστων Εκπαιδευτικών να υπερασπιστεί τα δικαιώματα στην εργασία άλλων κομματιών, όπως οι ντελιβεράδες. Μας θύμισε ότι ο γραφειοκρατικός συνδικαλισμός υπάρχει, πλέον, μόνο για να βάζει αναχώματα και να διασπά τους αγώνες της εργατικής τάξης και της νεολαίας με συγκεκριμένες αναφορές από τη δική της εμπειρία.

Στη συνέχεια ο λόγος δόθηκε στο κοινό όπου με ενθουσιασμό ο Σάββας Μιχαήλ, ιατρός, συγγραφέας, κριτικός λογοτεχνίας, φιλόφοσος και αγωνιστής της ριζοσπαστικής/ επαναστατικής αριστεράς έδωσε τον τόνο σύμπνοιας όλων των γενεών αγωνιστών που συμμετέχουν στην Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αθήνα/Ανταρσία σε Κυβέρνηση-ΕΕ-Κεφάλαιο. Κόντρα στον πολιτικαντισμό του θεάματος των άλλων παρατάξεων, συνεχάρη τους ομιλητές που ενημέρωσαν το κοινό με σοβαρότητα και βαθιές επεξεργασίες για όψεις των επιθέσεων που βιώνουμε όλοι μας καθημερινά, αλλά και για το αγωνιστικό τους πάθος που φέρνει επεξεργασίες για την εργασία, την πόλη και τους αγώνες των εργαζομένων.

Ύστερα, ακολούθησε παρέμβαση της Ιωάννας Πάπαρη, υποψήφιας με το δημοτικό σχήμα και φοιτήτριας, η οποία αναφέρθηκε στο μαθητικό κίνημα, στα προβλήματα της μαθητικής νεολαίας και στις αντιστάσεις που αυτή ανέπτυξε όλη την προηγούμενη χρονιά.

Στη συνέχεια τοποθετήθηκε η Ελένη Τριανταφυλλοπούλου, πολιτικός μηχανικός και υποψήφια διδάκτορας αστικής γεωγραφίας, μέλος και υποψήφια με την Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αττική. Αναφέρθηκε στους ελεύθερους χώρους και τη δόμηση στην πόλη. Επικεντρώθηκε στην απαξίωση και τα τεράστια κέρδη που αποφέρει η ελλιπής αποκομιδή σκουπιδιών και κεντρικών σχεδιασμών ελεύθερων χώρων, όχι μόνο από τους Δήμους, αλλά κεντρικά από την Περιφέρεια Αττικής. Συνδέοντας το σύνολο της κακοποίησης και της εμπορευματοποίησης που προσπαθεί να σχεδιάσει κεφάλαιο, κεντρικό κράτος (Δήμοι, Περιφέρεια, Κυβέρνηση) και Ε.Ε μέσα από την εκμεταλλευτική λειτουργία των ΕΣΠΑ.

Τη συζήτηση συντόνισε ο Θοδωρής Μαυρίδης, αναπληρωτής εκπαιδευτικός, μέλος του Συντονιστικού Αναπληρωτών-Αδιορίστων.

Στο κλείσιμο το λόγο πήρε η επικεφαλής του ψηφοδελτίου Ντίνα Ρέππα, δασκάλα και στο ΔΣ του Συλλόγου εκπαιδευτικών «Αριστοτέλης», όπου αφού έδωσε το αντικαπιταλιστικό, ριζοσπαστικό, αντιρατσιστικό στίγμα του σχήματος Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αθήνα/Ανταρσία σε Κυβέρνηση-ΕΕ-Κεφάλαιο, κάλεσε και τους υπόλοιπους υποψηφίους να πάρουν το λόγο.

Κατερίνα Μάτσα, Φώτης Σουρτζής, Κική Μένου και Κεφαλληνός Παναγιώτης πήραν το λόγο και έβαλαν τα στοιχεία μέσα από τους χώρους όπου καθένας εργάζεται και αγωνίζεται καθημερινά για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων του συνόλου της πληττόμενης πλειοψηφίας και όλοι μαζί έδωσαν αγωνιστικό παρόν ακόμα και μετά τις εκλογές, στους νέους αγώνες που θα οικοδομηθούν.

Η βραδιά που από νωρίς διακρινόταν από τη συνεχή, έντονη και χαρούμενη παρουσία των υποψηφίων του ψηφοδελτίου, έκλεισε με χορούς και γλέντια που κράτησαν μέχρι της πρώτες πρωινές ώρες. Οι υποψήφιοι και οι υποψήφιες που είχαν αναλάβει με μεράκι από τα σουβλάκια μέχρι το μπαρ, κατέληξαν σε ένα όμορφο γλέντι με τραγούδια και χορούς κυκλωτικούς με όλο τον κόσμο που συμμετείχε στην εκδήλωση από το απόγευμα.

Το επόμενο ραντεβού της Αντικαπιταλιστικής Ανατροπής στην Αθήνα/Ανταρσία σε Κυβέρνηση-ΕΕ-Κεφάλαιο είναι την ερχόμενη Πέμπτη 23/05, 19.30 στην Πλ. Ηούς, στα Κάτω Πετράλωνα.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s