Με αφορμή τη συζήτηση των υποψήφιων δημάρχων στην περιοχή του Αγ. Παύλου: Η Αθήνα της «πίσω αυλής» θέλει αγώνα ανατροπής όχι νοικοκύρεμα και αστυνόμευση

Της Ρέππα Ντίνας, υποψήφιας δημάρχου με την Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αθήνα/Ανταρσία σε Κυβέρνηση-ΕΕ-Κεφάλαιο

Σε μια από τις γειτονιές της φτώχειας και της εγκατάλειψης, στη γειτονιά του Αγ. Παύλου, ο εξωραϊστικός σύλλογος κάλεσε στις 9 του Μάη, τους τέσσερις υποψηφίους δημάρχους της Αθήνας, τον Γερουλάνο, τον Μπακογιάννη, τον Ηλιόπουλο και τον Σοφιανό για να τοποθετηθούν σχετικά με τα προβλήματα της περιοχής και τα αιτήματα των κατοίκων. Σε αυτή τη συζήτηση παραβρέθηκε και αντιπροσωπία της Αντικαπιταλιστικής Ανατροπής στην Αθήνα/Ανταρσία σε Κυβέρνηση-ΕΕ-Κεφάλαιο, όπου και τοποθετήθηκα ως επικεφαλής του ψηφοδελτίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μερικά στενά πιο κάτω, υπάρχουν τα γραφεία της Χρυσής Αυγής. Στη συζήτηση από την πλευρά του συλλόγου και των κατοίκων μπήκαν πολλά ζητήματα που αναδείκνυαν την εγκατάλειψη της γειτονιάς καθώς και τα οξυμένα προβλήματα με την έλλειψη ελεύθερων χώρων, χώρων πολιτισμού και αθλητισμού ενώ τέθηκαν ερωτήματα σχετικά με τα ζητήματα της ασφάλειας και την αστυνόμευση, την γκετοποίηση, και την ανυπαρξία υποδομών.

Για άλλη μια φορά ο αστικός πολιτικός κόσμος δια μέσου των εκπροσώπων του υποψήφιων δημάρχων Μπακογιάννη, Γερουλάνο, Ηλιόπουλο, τοποθετήθηκε με απίστευτη αερολογία, γενικόλογες υποσχέσεις που φυσικά αρνούνταν να τοποθετηθούν επί της ουσίας στο τι συμβαίνει στις περιοχές αυτές. Θα περίμενε όμως κανείς από δυνάμεις της αριστεράς, σε περιοχές που ευδοκιμεί ο ρατσισμός και η Χρυσή Αυγή ρίχνει το δηλητήριό της, να βάλουν στο κέντρο της προσοχής τους την απόπειρα του συστήματος να μετατρέψει το ταξικό ζήτημα σε εμφύλιο των φτωχών.

Αυτό επιδιώξαμε να κάνουμε εμείς με την παρέμβασή μας εκεί. Να μιλήσουμε στους κατοίκους αυτών των περιοχών για τους πραγματικούς υπεύθυνους για την εγκατάλειψη της γειτονιάς τους, για τον δήμο υπηρέτη επιχειρηματικών συμφερόντων και εργολαβικό μηχανισμό αντιλαϊκών πολιτικών για το σχέδιο που αφήνει αφώτιστη την πίσω αυλή της πόλης και φωτίζει μόνο ότι εξυπηρετεί μεγάλους επιχειρηματικούς κολοσσούς και τα συμφέροντα τους.  Να εξηγήσουμε ότι ο εμφύλιος των φτωχών, η στοχοποίηση του πρόσφυγα και του μετανάστη εξυπηρετεί τους πραγματικούς υπεύθυνους για την καταβύθιση της ζωής μας, τους ανθρώπους του πλούτου και του χρήματος, ότι τα προσφυγόπουλα δεν είναι πρόβλημα αλλά οφείλουν να πάνε όλα στα πρωινά σχολεία και όχι σε γκετοποιημένες δομές, ότι τα κτήρια που έχει αυτή η πόλη δεν θέλουν γκρέμισμα αλλά μπορούν και οφείλουν να στεγάσουν τις ανάγκες των ανθρώπων, άστεγων, προσφύγων και φυσικά πολιτιστικών δομών και υπηρεσιών. Να αποκαλύψουμε ότι τα ΕΣΠΑ που υπόσχονται όλες οι πολιτικές δυνάμεις ως λύση για υπάρξουν έργα, είναι στην πραγματικότητα απολύτως ελεγχόμενα και επιλεγόμενα από την ΕΕ μόνο αν προάγουν την κερδοφορία του κεφαλαίου, την επιχειρηματικότητα και την ανταποδοτικότητα. Να μιλήσουμε για τις ΜΚΟ και τα συμβόλαια συνεργασίας με επιχειρηματικά ιδρύματα που αναλαμβάνουν όλο και περισσότερο κοινωνικές λειτουργίες (που πριν κατείχαν μόνιμες και σταθερές υπηρεσίες και δομές) μετατρέποντάς τες σε περιστασιακές και βασιζόμενες στον εθελοντισμό. Να υπογραμμίσουμε την ανάγκη αγώνα για να αλλάξει η κατάσταση και τέλος, να τονίσουμε, την ημέρα της αντιφασιστικής νίκης των λαών, ότι δυο βήματα πιο κάτω από την πλατεία του Αγ. Παύλου υπάρχει η κομαντατούρα, που είναι εγκληματική οργάνωση και κάνει εγκλήματα στους δρόμους μας και αυτό είναι το μόνο κτήριο που οφείλει και πρέπει να κατεδαφιστεί.

Αυτό θεωρούμε ότι είναι αριστερή πολιτική, πολιτική που συγκρούεται με το κεφάλαιο και τις πολιτικές που το υπηρετούν.

Τι επέλεξε να κάνει όμως ο υποψήφιος της Λαϊκής Συσπείρωσης, σε μια λαϊκή γειτονιά που η Χρυσή Αυγή επιδιώκει να αποκτήσει προσβάσεις και να εδραιώσει τη παρουσίας της, ποιους έθεσε στο κέντρο της προσοχής του και ποια ζητήματα επέλεξε να αναδείξει; Γιατί αντί να θέσει το ταξικό ζήτημα και μάλιστα αντί να διαχωριστεί με τις απόψεις που στοχοποιούν τους φτωχούς, τους μετανάστες και τους πρόσφυγες, προτίμησε να ασχοληθεί κυρίως με τις καταλήψεις στέγης για τους πρόσφυγες, με τους λαϊκούς πάγκους της Αχαρνών, με τους «αλληλέγγυους» και με την ανάγκη ενίσχυσης της αστυνόμευσης; Αυτό είναι το πρόβλημα κι έτσι αναδεικνύει ένα αριστερό, πολύ δε περισσότερο, κομμουνιστικό κόμμα, το ταξικό ζήτημα και μάλιστα στις γειτονιές που η ΧΑ σπέρνει μίσος και θερίζει τάγματα εφόδου; Αλλά ας τα πάρουμε τα ζητήματα ένα ένα:

Είναι εντυπωσιακό ότι για τον εκπρόσωπο της Λαϊκής Συσπείρωσης στο κέντρο της προσοχής του και ως εξήγηση για τα μεγάλα προβλήματα της γειτονιάς τέθηκαν με υπερβολικά επιθετικό τρόπο ζητήματα που έχουν σχέση με την παρουσία προσφυγικού και μεταναστευτικού πληθυσμού, σύνδεση αυτής της παρουσίας με την ανομία και την παραβατικότητα και θέτοντας το θέμα της αύξησης της αστυνόμευσης ως απάντηση στα προβλήματα!

Έτσι, έθεσε στο κέντρο της προσοχής του και έφτασε στο σημείο να αναρωτηθεί τι κάνει η αστυνομία και το κράτος με τα κατειλημμένα κτήρια, την Αχαρνών 22, το κτήριο Αχαρνών και Σουμερλή και το City plazza, γιατί δεν απελευθερώνει τους χώρους αυτούς, στοχοποιώντας τους έτσι, ως χώρους υπεύθυνους για ανομία και παραβατικότητα! Την ώρα που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και η δημοτική αρχή του Καμίνη στην Αθήνα προχωρά σε εξώσεις στους πρόσφυγες από τα σπίτια που τους έχουν παραχωρηθεί ενώ αφήνει χιλιάδες έγκλειστους στα στρατόπεδα προσφύγων ανά την Ελλάδα, ποιον ευνοεί η στοχοποίηση των καταλήψεων και μάλιστα το κάλεσμα να τις εκκενώσει η αστυνομία; Πολύ δε περισσότερο, σε μια γειτονιά που η προπαγάνδα της Χρυσής Αυγής στοχοποιεί την παρουσία των μεταναστευτικών και προσφυγικών πληθυσμών για την υποβάθμισή της. Είναι αριστερή και κομμουνιστική πολιτική η αποδοχή της αφήγησης αυτής, διανθισμένης με ολίγον αντικυβερνητισμό;

Ενώ ολόκληρος ο δήμος λειτουργεί με σύμφωνα συνεργασίας με ΜΚΟ και ιδρύματα μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, όπως Λάτση και Νιάρχο για πλήθος υπηρεσιών, ο Ν. Σοφιανός επέλεξε να μιλήσει μόνο για τις ΜΚΟ που ενεργοποιούνται στο προσφυγικό και μάλιστα χωρίς να θέσει ούτε μια στιγμή την συνολική πολιτική επιλογή της δημοτικής αρχής και των αστικών κομμάτων ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ-ΚΙΝΑΛ να κάνουν «κοινωνική» πολιτική μέσω των ΜΚΟ και των ιδρυμάτων. Επέλεξε μάλιστα, να συνδέσει τη δράση τους με τους «αλληλέγγυους» όπως τους ονόμασε, στοχοποιώντας με αυτό τον τρόπο όλες τις πρωτοβουλίες αλληλεγγύης στους πρόσφυγες και μετανάστες, που υπάρχουν και ταυτίζοντας τους με τις ΜΚΟ. Είναι αριστερή και κομμουνιστική πολιτική μια τέτοια γραμμή; Σε τι διαφέρει αυτή η προπαγάνδα από την προπαγάνδα της κυβέρνησης  ΣΥΡΙΖΑ που για να συκοφαντήσει την αλληλεγγύη στους πρόσφυγες που μπαίνει σφήνα στη ρατσιστική πολιτική της, τους ταυτίζει με τις μαφίες που λυμαίνονται τον χώρο;

Και σε όλα αυτά προστέθηκε η αφήγηση ότι το κέντρο λυμαίνεται μια βορειοαφρικανική συμμορία κι ότι κι ότι η Αχαρνών είναι μια μεγάλη λαχαναγορά στην οποία οφείλει να παρέμβει η δημοτική αστυνομία και το κράτος!!!

Δηλαδή, το μεγάλο πρόβλημα του κέντρου δεν είναι τα τεράστια οικονομικά συμφέροντα που λυμαίνονται την κατοικία, τις υποδομές, τους εργαζόμενους, που αφήνουν τα μαγαζιά ανοιχτά τις Κυριακές, εξαφανίζοντας τους μικρομεσαίους αλλά τα μανάβικα των μεταναστών στην Αχαρνών;

Και την ημέρα της επετείου της αντιφασιστικής νίκης των λαών δεν βρήκε να πει ούτε μισή λέξη για την εγκληματική οργάνωση και την ιδεολογία της, που έχει τα γραφεία δυο στενά πιο κάτω.

Αντίθετα, είχε πολλά να πει για τις καταλήψεις προσφύγων που πρέπει να εκκενωθούν, και κάλεσε την αστυνομία να κάνει τη δουλειά της, χωρίς να μας εξηγεί τι θα γίνουν τόσοι πρόσφυγες που θα πεταχτούν στο δρόμο ή θα στοιβαχτούν στα άθλια στρατόπεδα. Γιατί διεκδικούμε στέγη για τους πρόσφυγες και σχολεία για τα παιδιά τους κοντά στην κατοικία τους, αλλά όταν το κράτος δεν τους δίνει σπίτια, κάπου πρέπει να μείνουν. Και ή θα μείνουν στο δρόμο ή σε στρατόπεδα γκετοποιημένοι ή σε καταλήψεις. Και η αριστερά οφείλει να μην κλείνει τα μάτια στο ερώτημα και απλώς να ισχυρίζεται ότι οι πρόσφυγες θέλουν να φύγουν από τη χώρα. Γιατί θέλουν δεν θέλουν, τα σύνορα είναι κλειστά και οι πρόσφυγες είναι εδώ!  Κι οι πρόσφυγες είναι θύματα των ιμπεριαλιστικών πολέμων και των οικονομικών ανταγωνισμών του κεφαλαίου την εποχή της κρίσης και η κομμουνιστική επαναστατική αριστερά οφείλει να μην τους αντιμετωπίζει ως βάρος που πρέπει να διαχειριστεί γιατί χαλάει την ησυχία μας.

Φυσικά, ο εκπρόσωπος της λαϊκής συσπείρωσης, δεν τα είπε πρώτη φορά στον Αγ. Παύλο. Τα έχει πει κατ΄ επανάληψη σε συνεντεύξεις και ομιλίες, απλά στον Αγ. Παύλο ήταν ακόμα πιο εκκωφαντικά γιατί όλοι γνωρίζουμε πώς σε αυτές τις γειτονιές δρα η ΧΑ σπέρνοντας ρατσιστικό μίσος και κάθε αριστερή δύναμη οφείλει πρώτα και κύρια να αναδεικνύει το ταξικό ζήτημα ώστε  το βέλος να δείξει ως υπεύθυνους το κεφάλαιο, τις κυβερνήσεις, την ΕΕ και όχι τους διπλανούς φτωχούς.

Πιστεύουμε ότι η επαναστατική αριστερά, ειδικά στις μέρες μας που η ακροδεξιά και ο φασισμός τριγυρίζει στις γειτονιές της φτώχειας και της εγκατάλειψης για να ψαρέψει σε θολά νερά, πρέπει να διαχωριστεί απολύτως με άμεσες ή έμμεσες ξενοφοβικές και ρατσιστικές αντιλήψεις και με τους φορείς τους. Κοινές συγκεντρώσεις με τους μακεδονομάχους επισκόπους, και με τους επιχειρηματίες του τουρισμού δε χωράνε εδώ! Όπως δε χωράει να κάνουν οι εργάτες κοινές συγκεντρώσεις με τους εργοδότες τους. Γι’ αυτό και χρειάζεται άλλη αριστερά, ανατρεπτική, αντικαπιταλιστική, σύγχρονα κομμουνιστική. Που θα υποστηρίζει τον εργάτη, το φτωχό, τον κατατρεγμένο και θα τον μετασχηματίζει σε πολιτικό υποκείμενο για την αλλαγή αυτού του σάπιου κόσμου και δεν θα τον αντιμετωπίζει απλώς ως ψηφοφόρο.

Η επαναστατική αριστερά οφείλει να θωρακίσει τους εργαζόμενους από το δηλητήριο του φασισμού και να δώσει αυτοπεποίθηση στον κόσμο της εργασίας ώστε να αντιμετωπίσει τους πραγματικούς αντιπάλους του, το κεφάλαιο, την κυβέρνηση και όλες τις μνημονιακές κυβερνήσεις, την ΕΕ, την εκμετάλλευση. Αυτή και μόνο αυτή είναι ταξική εργατική πολιτική και όχι μικροαστική υποταγή!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s