«Υποκρισία Ηλιόπουλου για το πάρκο της Κονίστρας»: Δήλωση των υποψηφίων από το 3ο διαμέρισμα Βαρελά Τρισεύγενη, Γιαννάκης Νίκος, Δημητρού Γεωργία, Δηράκης Γιάννης, Μαλτέζου Θεανώ, Σιαπάτης Αποστόλης, Τσαγκαράτου Αιμιλία, Χριστοπούλου Γιάννα

Με απίστευτο θράσος ο υποψήφιος Δήμαρχος της Ανοιχτής Πόλης, κύριος Νάσος Ηλιόπουλος, κάλεσε σε εκδήλωση με θέμα “ΣΥΖΗΤΑΜΕ για την αξιοποίηση των ελεύθερων, δημόσιων χώρων” στο πάρκο της Κονίστρας την Κυριακή 11 Μαΐου συλλογικότητες του 3ου Δημοτικού Διαμερίσματος.

Το κίνημα για το πάρκο της Κονίστρας, που αναπτύχθηκε με πρωτοβουλία συλλόγων γονέων της περιοχής και αγκαλιάστηκε από το σύνολο της γειτονιάς, είναι αυτό που κατάφερε να αποτρέψει κάθε προσπάθεια ιδιωτικοποίησής του συγκεκριμένου χώρου συγκεκριμένου χώρου από το 2014 έως σήμερα.

Εκείνοι που τότε καταγγέλλανε το σπάσιμο των λουκέτων στην Κονίστρα συκοφαντώντας όσους πρωτοστάτησαν στις κινητοποιήσεις για την υπεράσπιση του δημόσιου χαρακτήρα της, οι ίδιοι που πριν από λίγους μήνες έστειλαν τα ΜΑΤ εναντίον των κατοίκων που συμμετείχαν στη δενδροφύτευση του λόφου Φιλοπάππου, έρχονται σήμερα προεκλογικά να δείξουν το όψιμο ενδιαφέρον τους για τους δημοσίους χώρους!

Ακόμη βέβαια δεν μας απαντάνε ποιο θα είναι το μέλλον της Κονίστρας! Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έχει στην κατοχή του την πλήρη σειρά εγγράφων που αποδεικνύουν ότι η έκταση της Κονίστρας ανήκει στο δημόσιο, μετά από σχετικές κινήσεις της Ένωσης Γονέων του 3ου Δημοτικού διαμερίσματος. Παρόλα αυτά κωλυσιεργεί αδικαιολόγητα στο να δηλώσει την έκταση στο εθνικό κτηματολόγιο, πράγμα που έχει πράξει το Εθνικό Συμβούλιο Ελληνίδων ήδη από το 2008, διατηρώντας έτσι ακέραιο το δικαίωμά νομής του χώρου. Επίσης δεν έχει προβεί ακόμα, 7 χρόνια μετά το λουκέτο που έχει βάλει το ΕΣΕ στο χώρο, στην αποβολή του, όπως προβλέπεται από το Παραχωρητήριο του 1931.

Το πάρκο της Κονίστρας

Όλα αυτά μπορεί να εκκρεμούν, όμως από ό,τι φαίνεται για τον κύριο Ηλιόπουλο η προσπάθεια καπήλευσης των αγώνων των κατοίκων δύο βδομάδες πριν από τις εκλογές αποτελεί εύκολη λύση. Μόλις το περασμένο καλοκαίρι βέβαια η κυβέρνησή του πέρασε εν μία νυκτί με ΦΕΚ 10.119 ακίνητα στο Υπερταμείο, ανάμεσα στα οποία βρέθηκαν και αρχαιολογικοί χώροι και μνημεία πολιτισμού, πλατείες, δημόσια κτίρια και σχολεία, και φυσικά ελεύθεροι χώροι και χώροι πρασίνου! Παράλληλα, η Περιφέρεια της κυρίας Δούρου χαρίζει σχεδόν 120.000.000 ευρώ για την υλοποίηση του “αναπτυξιακού” προγράμματος της Cosco στον Πειραιά, σε μία επένδυση που θα υποβαθμίσει περαιτέρω το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής των κατοίκων του λεκανοπεδίου.

Όσο και αν προσπαθεί να ρίξει το φταίξιμο στις προηγούμενες κυβερνήσεις, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ακολούθησε και ακολουθεί την ίδια πολιτική, πιστή στις επιταγές της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ…

Ζούμε σε μία πόλη όπου οι χώροι πρασίνου είναι ελάχιστοι (αντιστοιχεί μόλις 0,96τμ πρασίνου ανά κάτοικο όταν κοινά αποδεκτά είναι 7-10 τμ), ενώ οι όποιοι εναπομείναντες ελεύθεροι χώροι βρίσκονται υπό τη συνεχή απειλή της εγκατάλειψης και της εμπορευματοποίησης. Ο περιορισμός στην προσβασιμότητα, οι περιφράξεις στο Δημόσιο κοινό χώρο και η έλλειψη καθαριότητας είναι η καθημερινότητα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της γειτονιάς και κυρίως τα παιδιά μας με διαχρονική ευθύνη όλων των διοικήσεων του Δήμου Αθηναίων και της Περιφέρειας Αττικής.

Ειδικά τα τελευταία χρόνια, βλέπουμε τη γειτονιά μας να μετατρέπεται σταδιακά σε διασκεδαστήριο – τουριστικό θεματικό πάρκο με βραχυπρόθεσμη ενοικίαση κατοικιών και επενδύσεις σε ξενοδοχειακές μονάδες. Οι όποιες ζώνες πρασίνου, ελεύθερων χώρων και αρχαιολογικής κληρονομιάς γίνονται αντικείμενο εμπορικής εκμετάλλευσης.

Απέναντι σε όλα αυτά εμείς θα συνεχίσουμε να επιλέγουμε το δρόμο του αγώνα. Θα υπερασπιζόμαστε κάθε σπιθαμή ελεύθερου χώρου και πράσινου, όχι στα λόγια και σε προεκλογικές φιέστες, αλλά στην πράξη, μέσα από τις καθημερινές μας μάχες.

  • Στεκόμαστε απέναντι σε κάθε πολιτική εγκατάλειψης και υποβάθμισης, σε κάθε σχέδιο εκμετάλλευσης και εμπορευματοποίησης των δημόσιων ελεύθερων χώρων.
  • Διεκδικούμε δημόσιους κοινούς χώρους, καθαρούς, προσβάσιμους για όλο το λαό και τη νεολαία. Θέλουμε να ενισχυθεί το πράσινο στις γειτονιές μας. Όχι σε περιορισμούς, περιφράξεις, ιδιωτικοποιήσεις, εμπορικές και άλλες «ανταποδοτικές» χρήσεις. Ούτε ένα δέντρο κομμένο για εμπορικούς σκοπούς.
  • Θέλουμε γειτονιές και πόλεις αξιοβίωτες, όχι βορά στα σχέδια των επιχειρηματικών συμφερόντων και των τουριστικών επενδύσεων! Απαιτούμε να καταργηθούν οι μνημονιακοί νόμοι που ξεπουλούν τη δημόσια περιουσία, τους ελεύθερους χώρους, τον φυσικό πλούτο και τις παραλίες, που δίνουν γη και ύδωρ στους επενδυτές.
  • Ζητάμε να καταργηθεί άμεσα το μνημονιακό καθεστώς που επιτρέπει να οικοδομούνται κτίρια τέρατα γύρω από την Ακρόπολη και του Φιλοπάππου!
Φωτογραφία από κινητοποίηση των κατοίκων

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s