Υγεία στην Αθήνα. Σάββατο 11/5, Πλατεία Αγ. Δημητρίου (Πανόρμου), εκδήλωση της Αντικαπιταλιστικής Ανατροπής στην Αθήνα

Αθήνα: μία πόλη, δύο κόσμοι και στην υγεία

  • Με κατάρρευση των κοινωνικών δομών & πλήρη εμπορευματοποίηση των κοινωφελών δραστηριοτήτων, της υγείας και της παιδείας, του πολιτισμού, της άθλησης, της διασκέδασης-αναψυχής.
  • Με την εγκατάλειψη των τοξικοεξαρτημένων, την ένταση της καταστολής και της βιοεξουσίας απέναντι στα θύματα των ναρκέμπορων.

Οι αιτίες είναι πολιτικές:

  • Με τα μνημόνια, το κράτος και τα ασφαλιστικά ταμεία πληρώνουν σήμερα για την υγεία 55% λιγότερα και οι ασθενείς πληρώνουν 45% περισσότερα.
  • Κράτος, δήμοι, κυβερνήσεις, ΕΕ, μελέτες δήθεν επιστημονικές που έχουν εκπονηθεί στα γραφεία των μεγαλοεπιχειρηματιών, την παρουσιάζουν τη δωρεάν περίθαλψη ως κοστοβόρα! Και σε αυτό το πεδίο δηλ. μας λένε αχάριστους, ότι ζητάμε και καταναλώνουμε πολλά. Αυτοί, που βγάζουν κέρδη δισεκατομμυρίων, που όταν αρρωσταίνουν νοσηλεύονται σε μονόκλινα-σουίτες στα ιδιωτικά νοσηλευτήρια των βορείων προαστίων και όχι στα άθλια ράντζα των διαδρόμων του Ευαγγελισμού, του Λαϊκού και του Ερυθρού. Για το κεφάλαιο σήμερα, που τα πάντα γίνονται «επένδυση» και «επιχείρηση» η υγεία μυρίζει κέρδος και μάλιστα μεγάλο.
  • Το ίδιο καθεστώς εγκαθίσταται και στους δήμους: Στο Δήμο της Αθήνας απεικονίζεται με ιδιαίτερη ένταση η κατάρρευση της δημόσιας υγείας. Ελάχιστες δημόσιες πρωτοβάθμιες δομές ιατρικής και οδοντιατρικής περίθαλψης, κλείσιμο των περισσότερων πολυϊατρείων του πρώην ΙΚΑ, έλλειψη οικογενειακών γιατρών, μεγάλα νοσοκομεία του ΕΣΥ πλημμυρισμένα από ράντζα και έλλειψη βασικών υποδομών. Οι όποιες δημόσιες υποδομές έχουν απομείνει για ψυχικές παθήσεις, αποκατάσταση, φροντίδα παιδιών και ΑΜΕΑ, γηριατρική φροντίδα φυτοζωούν. Ακόμα και η συνταγογράφηση απλών φαρμάκων μετατρέπεται σε επί πληρωμή επίσκεψη ενώ η κατάντια του ΕΣΥ, δίνει όλο και μεγαλύτερο «ζωτικό χώρο» ανάπτυξης στις ιδιωτικές κλινικές και τις διαγνωστικές αλυσίδες.

Σε ότι αφορά τους τοξικοεξαρτημένους:

Ο νέος νόμος φέρνει βασικά τους Χώρους Εποπτευόμενης Χρήσης για τους ενδοφλέβιους χρήστες ναρκωτικών. Τους περιγράφει ως χώρους, όπου θα μπορούν οι χρήστες να κάνουν ελεύθερα χρήση, παρουσία προσωπικού! Έτσι η χρήση θα είναι «ασφαλής», δεν θα πεθάνουν δηλαδή εκεί μέσα από υπερβολική δόση, αφού θα υπάρχει επιτόπου το εκπαιδευόμενο προσωπικό για να τους επαναφέρει! Οι περισσότεροι υποψήφιοι δήμαρχοι της Αθήνας στη σχετική δημόσια συζήτηση επικρότησαν το μέτρο. Θεωρούν, ίσως, ότι έτσι θα «καθαρίσουν» την Αθήνα από τις πιάτσες των τοξικομανών, θα αναβαθμιστεί το κέντρο της πόλης και θα δίνει μια πιο ευπρεπή εικόνα, συγκεντρώνοντας τα ανθρώπινα «σκουπίδια» σ’ αυτούς τους ειδικούς χώρους. Η αλήθεια είναι ότι η πολιτική αυτή αποσκοπεί στη «διαχείριση» του προβλήματος των ναρκωτικών, προς όφελος των φαρμακοβιομηχανιών, που θησαυρίζουν όχι μόνο από την παραγωγή των υποκαταστάτων αλλά και των ψυχοφαρμάκων που καταναλώνονται αφειδώς, παράλληλα με τα ναρκωτικά. Προς όφελος της παγκόσμιας καπιταλιστικής αγοράς που πιέζει για τη νομιμοποίηση όλων των ναρκωτικών. Προς όφελος της βιοεξουσίας, η οποία έχει ανάγκη από μέσα πειθαρχίας και συμμόρφωσης στο καθεστώς της κοινωνικής και προσωπικής εξαθλίωσης, έχει ανάγκη από μέσα φυγής από τις συνέπειες της κρίσης που καταστρέφει τη ζωή όλων, ώστε να ελαχιστοποιηθούν ή και να μηδενισθούν οι κοινωνικές αντιδράσεις.

Ζητάμε πλήρη ανάπτυξη δημόσιας ΠΦΥ ενταγμένης στο ΕΣΥ, με πολυδύναμα κέντρα υγείας, γιατρούς όλων των ειδικοτήτων και εκτεταμένου δικτύου οικογενειακών γιατρών. Τα δημοτικά ιατρεία όχι μόνο δεν μπορούν να παίξουν αυτό το ρόλο αλλά πολλές φορές λειτουργούν και ως κέντρα εξυπηρετήσεων της δημαρχιακής πελατείας με ρουσφέτια και διορισμούς από το παράθυρο.

Σας προσκαλούμε στην εκδήλωση-συζήτηση της Αντικαπιταλιστικής Ανατροπής στην Αθήνα/Ανταρσία σε Κυβέρνηση-ΕΕ-Κεφάλαιο το Σάββατο 11/5-19:00 στην Πλατεία Αγ. Δημητρίου (Πανόρμου) με θέμα:

Υγεία στην Αθήνα. Όχι στη διάλυση του Ε.Σ.Υ. – Σπάμε τα δεσμά της κρίσης και των εξαρτήσεων

Ομιλητές οι υποψήφιοι σε δήμο και περιφέρεια:

Κατερίνα Μάτσα – ψυχίατρος, υπεύθυνη κοινωνικών ιατρείων, πρώην διευθύντρια 18 ΑΝΩ

Μιχάλης Ρίζος – πρόεδρος Σωματείου Εργαζομένων Αττικού Νοσοκομείου

Λυδία Καττή – φοιτήτρια νοσηλευτικής

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s