Δήλωση-καταγγελία της υποψήφιας δημάρχου Ρέππα Ντίνας, για κυβέρνηση και ΚΕΔΕ σχετικά με την εφαρμογή της 2χρονης προσχολικής υποχρεωτικής αγωγής/εκπαίδευσης

«Σε κιβώτια εμπορευμάτων θέλει να στοιβάξει η κυβέρνηση τα 4χρονα και 5χρονα νήπια ενώ η ΚΕΔΕ βρίσκει ευκαιρία να επιτεθεί στη δίχρονη εκπαίδευση για να μη χάσει τροφεία και voucher

Με μια βαθύτατα αντιεκπαιδευτική διάταξη στο νόμο «Συνέργειες Πανεπιστημίων και Τ.Ε.Ι., πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, πειραματικά σχολεία, Γενικά Αρχεία του Κράτους και λοιπές διατάξεις» που ψήφισε η κυβέρνηση, επιτρέπεται να τοποθετηθούν για διάστημα έως 6 έτη(!!!), στα προαύλια σχολείων, εμπορευματοκιβώτια (κοντέινερ ελαφριού τύπου) κατά παρέκκλιση κάθε γενικής ή ειδικής πολεοδομικής διάταξης, για να στεγάσουν προνήπια για την εφαρμογή της δίχρονης προσχολικής υποχρεωτικής εκπαίδευσης!

Με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και το Υπουργείο εμπαίζουν εκπαιδευτικούς και γονείς, γίνονται εξαιρετικά επικίνδυνοι για τα νήπια και προνήπια ενώ με την πολιτική τους συκοφαντούν την υποχρεωτικότητα της δίχρονης προσχολικής. Η διάταξη αυτή αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση νομοθέτησε τη δίχρονη υποχρεωτική επικοινωνιακά και μόνο και αρνείται να δώσει έστω και ένα ευρώ για την εφαρμογή της. Πιστή στις μνημονιακές περικοπές και στα πλεονάσματα ως το 2060, σκοπεύει να στοιβάξει χιλιάδες παιδιά μέσα σε εντελώς ακατάλληλους χώρους, μέσα σε αποθήκες και σε προαύλια που δεν χωρούν ούτε τα υπάρχοντα παιδιά.

Θα περίμενε κανείς, μετά από αυτό, δήμοι και ΚΕΔΕ, να καταγγείλουν και να απαιτήσουν κονδύλια για ανέγερση και ενοικίαση κατάλληλων κτηρίων! Αντί γι’ αυτό, το ΔΣ της ΚΕΔΕ βρήκε ευκαιρία και ομόφωνα αποφάσισε να μην απαιτήσει τίποτα, απλώς να ζητήσει αναστολή της εφαρμογής των μέτρων, καταγγέλλοντας μάλιστα την κυβέρνηση όχι γιατί δεν δίνει κονδύλια αλλά ότι θεσμοθετεί βεβιασμένα την υποχρεωτικότητα της 2χρονης! Ο λόγος προφανής! Το ΔΣ της ΚΕΔΕ και όλων των πολιτικών δυνάμεων που συμμετέχουν σε αυτή (ΝΔ/ΚΙΝΑΛ…) θέλει να μεγαλώσει το κομμάτι των κοινωνικών υπηρεσιών που διαχειρίζεται, ώστε να εισπράττει περισσότερες επιδοτήσεις ΕΣΠΑ (voucher) και τροφεία και να στήνει πελατεία τόσο σε μεγαλύτερο κομμάτι γονέων όσο και στις προσλήψεις περισσότερων εργαζόμενων, μοιράζοντας ψίχουλα και συμβάσεις γαλέρας. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, ότι η ΚΕΔΕ απαιτεί την υπαγωγή των νηπιαγωγείων στη δικαιοδοσία της! Σε πλήρη συμφωνία με ΕΕ και ΟΟΣΑ, κυβέρνηση και ΚΕΔΕ προωθούν όλο το αντιδραστικό αγοραίο μοντέλο πλήρους απόδοσης των κοινωνικών αναγκών στην επιχειρηματική λειτουργία και την κερδοφορία του κεφαλαίου, με ιδιωτικοοικονομική λειτουργία και ανταποδοτικότητα, δηλαδή πληρωμή από τον πολίτη.

Ειδικά για τον δήμο της Αθήνας η απόφαση της κυβέρνησης οδηγεί σε επικίνδυνες και εξαμβλωτικές καταστάσεις! Τα προαύλια των δημοτικών είναι απίστευτα ακατάλληλα για να υποδεχτούν τα κιβώτια εμπορευμάτων. Δεν χωρούν ούτε τις/ους μαθήτριες/ές των Δημοτικών, δεν θα χωρέσουν τώρα και τα 4χρονα! Άλλωστε, όλα τα δημοτικά που είχαν στο παρελθόν προταθεί από τις υπηρεσίες του δήμου, αρνήθηκαν, καταγράφοντας αναλυτικά τις πραγματικές συνθήκες! Για τα προαύλια γυμνασίων και λυκείων καλούμε τη κυβέρνηση ούτε να το σκεφτεί! 4χρονα στον ίδιο χώρο με 15χρονα είναι αδιανόητο!

Ταυτόχρονα, υποκριτικά λειτουργεί η δημοτική αρχή του Καμίνη, που τάχα ενδιαφέρεται για τις κτηριακές εγκαταστάσεις αν εφαρμοστεί η δίχρονη υποχρεωτική ενώ δεν έχει κάνει απολύτως τίποτα για τα υπάρχοντα νηπιαγωγεία. Ακατάλληλες αίθουσες μέσα σε δημοτικά, ακόμα και σε ορόφους, χωρίς καθόλου προαύλιο χώρο για τα νήπια, ανήλιαγα ενοικιαζόμενα καταστήματα, ασφυκτικά μικρές αίθουσες και φυσικά απουσία νέων κτηρίων για την κάλυψη των σημερινών αναγκών. Δεν είναι τυχαίο ότι η σημερινή δημοτική αρχή δεν απάντησε ποτέ θετικά στα αιτήματα της εκπαιδευτικής κοινότητας και των εκπαιδευτικών σωματείων για ίδρυση τουλάχιστον δύο διθέσιων νηπιαγωγείων στο κέντρο (πλ. Βάθης, πλ. Βικτωρίας) όπου δεκάδες προσφυγόπουλα νήπια παραμένουν έξω από το δημόσιο νηπιαγωγείο λόγω έλλειψης θέσεων!

Αντίθετα, επειδή ενδιαφέρεται αποκλειστικά για τα τροφεία και τα ΕΣΠΑ δεν έχει προχωρήσει σε καμία μελέτη για την ανέγερση ή ενοικίαση νέων κτηρίων για την εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής! Γι’ αυτό άλλωστε ο Καμίνης συνυπέγραψε το αίτημα της ΚΕΔΕ.

Δηλώνουμε με σαφήνεια ότι θα σταθούμε απέναντι σε κάθε προσπάθεια να λεηλατηθούν τα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών. Η υποχρεωτικότητα της δίχρονης προσχολικής οφείλει να θεσμοθετηθεί και για τον δήμο Αθηναίων με όλες τις απαιτούμενες υποδομές. Αγωνιζόμαστε για δημόσια δωρεάν υψηλής ποιότητας εκπαίδευση για όλα τα παιδιά, με ενιαίο 12χρονο σχολείο και 2χρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή/εκπαίδευση, για κτηριακές εγκαταστάσεις υψηλών προδιαγραφών, για να δώσει κυβέρνηση και δήμος Αθηναίων χρήματα για επισκευές και νέες κατασκευές κτηρίων σχολικών μονάδων.

Καλούμε όλες τις δημοτικές παρατάξεις να πάρουν σαφή θέση και να τοποθετηθούν για όλα τα παραπάνω ζητήματα.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s