1η Μάη, ημέρα απεργίας και αγώνα. Όλες και όλοι στην απεργία και την ταξική συγκέντρωση 10:30 στο Αρχ. Μουσείο

«Θα έλθει εποχή που η σιωπή μας θα είναι δυνατότερη από τις φωνές που στραγγαλίζετε σήμερα!»

Όγκαστ Σπάις, ηγετική μορφή της εργατικής εξέγερσης του Σικάγο

Στις σημερινές συνθήκες κρίσης του καπιταλισμού, που κατακτήσεις και δικαιώματα ενός αιώνα ξεθεμελιώνονται, η συλλογική μνήμη επιστρέφοντας στην ματωμένη πρωτομαγιά του 1886 διεκδικεί ξανά αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις, ριζική μείωση των ωρών εργασίας, μόνιμη και σταθερή δουλειά, επίδομα ανεργίας χωρίς προϋποθέσεις, Συλλογικές Συμβάσεις και ελεύθερο συνδικαλισμό.

133 χρόνια μετά την Πρωτομαγιά στο Σικάγο είναι όσο ποτέ αναγκαίο να αντισταθούμε στην άγρια αντεργατική επίθεση κυβερνήσεων, ΕΕ και κεφαλαίου.

Στη χώρα μας, η “μεταμνημονιακή” σταθερότητα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ σημαίνει για την εργατική τάξη και τη νεολαία μόνιμο ευρωμνημόνιο ως το 2060, με πλεονάσματα σύνθλιψης της εργατικής τάξης και σωτηρίας του ευρώ και της ΕΕ, με μισθούς φτώχειας και άγρια περιστολή των κοινωνικών δικαιωμάτων. Η μείωση των μισθών, η ραγδαία επέκταση των ελαστικών σχέσεων εργασίας, και η χειροτέρευση των ορών εργασίας, οδήγησαν σε ανάκαμψη των κερδών του κεφαλαίου. Την ίδια ώρα η κυβέρνηση χαρίζει στο κεφάλαιο τα πάντα: φόρους, ασφαλιστικές εισφορές, κρατικές επιδοτήσεις, αναπτυξιακά-επενδυτικά κίνητρα, ενώ ξεπουλάει όλο τον δημόσιο πλούτο με την ένταξή του στο υπερταμείο ιδιωτικοποιήσεων. Οι 500 πιο κερδοφόρες ελληνικές εταιρείες το 2017, πέτυχαν εντυπωσιακή κερδοφορία, με τα συνολικά προ φόρου κέρδη να έχουν αυξηθεί σε 7,2 δισ. ευρώ το 2017, καταγράφοντας αύξηση 25,8% έναντι του 2016. Σύμφωνα δε με την Icap, για πάνω από 13.000 εγχώριες επιχειρήσεις, ο τζίρος αυξήθηκε 10% το 2017.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ προσδένει όλο και περισσότερο την χώρα στο πολεμικό άρμα των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Ενισχύει την αντιδραστική συμμαχία με Ισραήλ και Αίγυπτο, ενώ έχει αποφασίσει νέο πρόγραμμα γιγάντιων εξοπλισμών και στρατιωτικών εμπλοκών στα Βαλκάνια και την Αν. Μεσόγειο. Με τη Συμφωνία των Πρεσπών προχωρά στην ευρωνατοϊκή ολοκλήρωση των Βαλκανίων και την προσπάθεια αναβάθμισης του οικονομικού και γεωπολιτικού ρόλου της ελληνικής άρχουσας τάξης. Ευθυγραμμίζεται πλήρως με την πολιτική του ρατσισμού της Ευρώπης-Φρούριο ενάντια στους πρόσφυγες και τους μετανάστες ενισχύοντας την προσπάθεια της άρχουσας τάξης να πυροδοτήσει τον κοινωνικό εμφύλιο αποπροσανατολίζοντας την οργή των “από κάτω”.

Ένας άλλος δρόμος για την κοινωνία, τους εργαζόμενους, τη νεολαία

Η φετινή πρωτομαγιά πρέπει να βρει τον κόσμο της εργασίας στους δρόμους του αγώνα και της αναζήτησης ενός νέου εργατικού Σικάγο, αντίστοιχου με τις τρομακτικές δυνατότητες που υπάρχουν, αρκεί η κοινωνία απαλλαγεί από τα δεσμά της εκμετάλλευσης και της ολοκληρωτικής υπαγωγής του ανθρώπου, στην κερδοφορία των «αγορών» και του κεφαλαίου.

Με ένα άλλο εργατικό κίνημα γιατί δεν εκπροσωπούν κανέναν εργάτη, κανένα ταξικό σωματείο, οι αθλιότητες των μπράβων, των νόθων αντιπροσώπων, οι «μάχες της καρέκλας» σε Καλαμάτα και Ρόδο. Ούτε οι προσφυγές σε αστικά δικαστήρια που -προσωρινά- διόρισαν την ίδια(!) ακριβώς διοίκηση με αυτή του προηγούμενου συνεδρίου, φέρνοντας και πάλι τους Παναγόπουλο-Βασιλόπουλο-Καραγεωργόπουλο στην «ηγεσία» της YES-EE. Οι εργαζόμενοι και τα σωματεία τους δεν πρέπει να συναινέσουν σε τέτοιες πρακτικές και να αναγνωρίσουν καμία εγκάθετη διοίκηση. Απάντηση στην κρίση δεν μπορεί να δώσει η αστική δικαιοσύνη αλλά μόνο η ταξική ανασυγκρότηση του εργατικού κινήματος και η δημιουργία ενός κέντρου αγώνα, που να οργανώνει πραγματικούς αγώνες, απεργίες και μάχες για τα συμφέροντα των εργαζόμενων κι όχι των εργοδοτών.

Να στείλουμε μήνυμα ανυπακοής και αποφασιστικού αγώνα για την ανατροπή της επίθεσης και τη νικηφόρα σύγκρουση με την πολιτική του κεφαλαίου και το σύστημά του.

Με διαρκή αγώνα για την εργατική χειραφέτηση και την αντικαπιταλιστική ανατροπή, για να πάρουν οι εργάτες στα χέρια τους τον πλούτο που παράγουν, για να ανατραπεί η εξουσία του κεφαλαίου. Με εργατικό διεθνισμό ως απάντηση στην επικίνδυνη αναζωπύρωση των εθνικισμών και των πολεμοκάπηλων τυχοδιωκτισμών στο Αιγαίο και τα Βαλκάνια, με σύγκρουση και έξοδο από την ΕΕ από τη σκοπιά των εργατικών αναγκών, για μια ζωή χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s