Συνέντευξη της Ντίνας Ρέππα, επικεφαλής της Αντικαπιταλιστικής Ανατροπής στην Αθήνα: Αθήνα του κέρδους, με γειτονιές της εγκατάλειψης

Μπακογιάννης, Γερουλάνος, Ηλιόπουλος, είναι η «εθνική μνημονίων στον δήμο» και «όταν οι κάλπες κλείσουν και τα φώτα σβήσουν θα ψηφίζουν μαζί όλα τα κρίσιμα αντιλαϊκά μέτρα», λέει στο Πριν η εκπαιδευτικός Ντίνα Ρέππα, επικεφαλής της νεοσύστατης κίνησης Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αθήνα/Ανταρσία σε κυβέρνηση-ΕΕ-κεφάλαιο, που ήρθε για να ταράξει τα νερά. Η Ντίνα Ρέππα, αγωνίστρια του κινήματος παιδείας και της ανατρεπτικής Αριστεράς, τονίζει πως η Αθήνα δεν χρειάζεται άλλο «σώσιμο» και «νοικοκύρεμα», αλλά αντικαπιταλιστική ανατροπή!

Ακολουθεί η συνέντευξη στον Γιάννη Ελαφρό και την εφημερίδα ΠΡΙΝ.

Ποιο είναι το κεντρικό επίδικο μπροστά στις εκλογές στον μεγαλύτερο δήμο;

Η Αθήνα βρίσκεται αντιμέτωπη με μια πρωτοφανή αναδιάρθρωση που ετοιμάζουν μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι, η οποία θέτει σε αμφισβήτηση την ύπαρξη του κόσμου της εργασίας, της νεολαίας και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων στην πόλη. Το κεφάλαιο επιτίθεται για να κερδοφορήσει στα πιο ζωτικά κύτταρα της πόλης μας. Στόχος τους μια Αθήνα τουριστικός πυλώνας, πόλη των γυαλιστερών διαφημιστικών φυλλαδίων, των εμπορικών κέντρων και των γειτονιών-διασκεδαστηρίων, χώρος μεγάλης κερδοφορίας για τεράστιους οικονομικούς κολοσσούς, με τον λαϊκό κόσμο αποκλεισμένο στις γειτονιές της εγκατάλειψης. Οι εκλογικοί συσχετισμοί στο νέο δημοτικό συμβούλιο θα καθορίσουν την εξέλιξη αυτού του σχεδιασμού του κεφαλαίου και των πολιτικών εκπροσώπων του, ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΚΙΝΑΛ.

Πώς απαντάτε στους φερέλπιδες υποψήφιους δήμαρχους που διαφημίζουν την ικανότητά τους στη διαχείριση;

Η Αθήνα δεν έχει ανάγκη από «νοικοκύρεμα». Αρκετά την «νοικοκύρεψαν» οι νυν και τέως δήμαρχοι, εκπρόσωποι της πολιτικής της ΕΕ και του κεφαλαίου στο τοπικό κράτος της Αθήνας. Με τις πολιτικές που άσκησαν όλες τις προηγούμενες δεκαετίες και την μνημονιακή περίοδο μετέτρεψαν την Αθήνα σε πόλη αβίωτη για τους φτωχούς κατοίκους της. Γι’ αυτούς τα 57 εκατομμύρια πλεόνασμα στον προϋπολογισμό του δήμου αποτελούν επιτυχία και νέο στόχο, η μείωση των εξόδων είναι όρος λειτουργίας του δήμου, η απορρόφηση των ΕΣΠΑ αποτελεί όρκο πίστης στα επιχειρηματικά συμφέροντα και στις επιταγές της ΕΕ, τα σύμφωνα συνεργασίας με μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, τις ΜΚΟ, τον εθελοντισμό, είναι απόδειξη της υγιούς επιχειρηματικότητας! Αλλά όλα αυτά, είναι η σημερινή εικόνα της Αθήνας! Μιας πόλης που βυθίζεται στο τέλμα, με τις λαϊκές συνοικίες να βουλιάζουν!

Αντικαπιταλιστική ανατροπή στον τίτλο σας και στην καρδιά του προγράμματός σας. Γιατί;

Η αντικαπιταλιστική ανατροπή που προβάλει η κίνησή μας αποτελεί όρο για να ανασάνει ο κόσμος της εργασίας, η νεολαία, οι άνεργοι, οι μετανάστες και οι πρόσφυγες!

Στα πλεονάσματα αποτυπώνονται τα χιλιάδες νοικοκυριά που στενάζουν από τη φοροληστεία που επιβάλει ο δήμος μέσω των τελών, ο οικονομικός στραγγαλισμός των σχολικών μονάδων, τα τροφεία στους παιδικούς σταθμούς, η απουσία κτιριακών υποδομών για την προσχολική αγωγή, η απόλυτη εγκατάλειψη των γειτονιών μας, η διάλυση κάθε κοινωνικής υπηρεσίας, η μείωση του προσωπικού στην καθαριότητα, οι χιλιάδες συμβασιούχοι και απολυμένοι, η εισβολή των επιχειρηματικών συμφερόντων στο δημόσιο πεδίο. Είναι το ολοκληρωτικό πρόσωπο της ΕΕ που επιλέγει εκείνη με απόλυτη αυστηρότητα το πλαίσιο που θα κινηθεί και ο δήμος Αθηναίων.

Η οργάνωση της πάλης ενάντια στη μνημονιακή σταθερότητα της μεταμνημονιακής εποχής, η διεκδίκηση των σύγχρονων αναγκών των κατοίκων σε σύγκρουση με την πολιτική της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας του κεφαλαίου είναι ο δρόμος για να ηττηθεί αυτή η πολιτική και να έρθουν στην επιφάνεια τα εργατικά δικαιώματα.

Μπακογιάννης, Γερουλάνος, Ηλιόπουλος εμφανίζονται ως «μονομάχοι», αλλά η αντιπαράθεση είναι ήπια. Τι τρέχει;

Ας μην γελιόμαστε, ο δήμος της Αθήνας δεν είναι θεσμός λαϊκής εκπροσώπησης, αλλά επιχειρηματικό παράρτημα που ακολουθεί πιστά τις νόρμες της ΕΕ και του ΟΟΣΑ. Γι’ αυτό οι τόνοι της αντιπαράθεσης κρατιούνται χαμηλά. Γιατί όλοι οι εκπρόσωποι της εθνικής μνημονίων στον δήμο, Μπακογιάννης, Γερουλάνος, Ηλιόπουλος, όταν οι κάλπες κλείσουν και τα φώτα σβήσουν θα ψηφίζουν μαζί όλα τα κρίσιμα αντιλαϊκά μέτρα. Οι υποχρεωτικά ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί, η επιτροπεία για τον έλεγχο συμμόρφωσης της όποιας απόφασης στη μνημονιακή νομιμότητα, η υποχρέωση των ΕΣΠΑ για κάθε δραστηριότητα, αποτελεί το κοινό τους «κρυφό», σκληρό και άκαμπτο στα λαϊκά δικαιώματα και διεκδικήσεις, πρόγραμμα.

Σε γειτονιές της Αθήνας επωάστηκε το αυγό του φιδιού, ξεπήδησε η Χρυσή Αυγή και άλλες νεοφασιστικές ομάδες. Πως το αντιπαλεύετε;

Η εγκληματική και ναζιστική οργάνωση ΧΑ εμφανίζεται στις γειτονιές και κάνει κηρύγματα μίσους για να εκτρέψει την οργή για τη φτώχεια, την ανεργία και τα μνημόνια, σε εμφύλιο πόλεμο των φτωχών. Μέσω της «νόμιμης» παρουσίας στο δημοτικό συμβούλιο στήνουν ομάδες «αγανακτισμένων» και επιτίθενται. Στην Αθήνα όμως, αναπτύσσονται μαζικές λαϊκές αντιδράσεις απέναντι στον φασισμό, τον ρατσισμό, τον εθνικισμό και τη ΧΑ. Δεν είναι τυχαίο ότι απέτυχαν οι προσπάθειες για εθνικιστικές καταλήψεις στα γυμνάσια και στα λύκεια! Η αποκάλυψη του πραγματικού προσώπου της ΧΑ, η πάλη για τα εργατικά λαϊκά δικαιώματα, η ενίσχυση της λαϊκής αυτοπεποίθησης για την ήττα της αντεργατικής πολιτικής της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και της μνημονιακής αντιπολίτευσης ΝΔ-ΚΙΝΑΛ, αποτελούν στόχους της παρέμβασής μας και όρο για την απονομιμοποίηση του φασισμού και της ΧΑ.

Οι υποψήφιοι της κίνησης συμμετέχουν στο εργατικό, λαϊκό και νεολαιίστικο κίνημα. Ποια σχέση θα έχετε με τα κινήματα;

Στην κίνηση συμμετέχουν άνθρωποι των κινημάτων, πολιτικά ενεργοί στο εργατικό, φοιτητικό, το νεολαιίστικο, το αντιπολεμικό, αντιφασιστικό κι αντιρατσιστικό κίνημα, από την αντικαπιταλιστική κι αντισυστημική, αντιδιαχειριστική αριστερά, όλοι δεσμευμένοι με τα συμφέροντα του κόσμου της εργασίας, μαχητικοί αντίπαλοι των συμφερόντων του κεφαλαίου και του κράτους του, των υπερεθνικών οργανισμών εξυπηρέτησής του!

Για εμάς, ο δρόμος για να αλλάξει η ζωή μας στις γειτονιές που ζούμε, σε αυτό το χάος της Αθήνας, είναι ο δρόμος ενός μαζικού κινήματος με ανεξάρτητα λαϊκά όργανα, συνελεύσεις βάσης στις γειτονιές, επιτροπές αγώνα και συντονιστικά, εργατικές λέσχες, πρωτοβουλίες και λαϊκές συνελεύσεις που θα αγωνίζονται εναντίον των πολιτικών που βυθίζουν τη ζωή των κατοίκων και της πόλης και θα επιβάλουν τις εργατικές και λαϊκές διεκδικήσεις, θα οικοδομούν την αλληλεγγύη, θα συμβάλλουν στη μάχη για τη λαϊκή επιβίωση και τη λαϊκή αυτοπεποίθηση.

Έχει ανακοινωθεί η κάθοδος δύο συνδυασμών από το χώρο της αντικαπιταλιστικής αριστεράς. Υπάρχει δυνατότητα για κοινή παρέμβαση;

Όπως δημόσια έχει τοποθετηθεί η κίνησή μας, θα επιμείνουμε αταλάντευτα μέχρι το τέλος στην προσπάθεια να υπάρξει κοινή παρέμβαση της αντικαπιταλιστικής αριστεράς στον δήμο της Αθήνας στη βάση του αναγκαίου αντικαπιταλιστικού πολιτικού περιεχομένου, με συλλογική εκπροσώπηση και εναλλαγή. Όμως, όλες οι προσπάθειες μας για ενότητα, τους τελευταίους τρεισήμισι μήνες, έχουν πέσει στο κενό, συναντούν την άρνηση του άλλου ψηφοδελτίου για ουσιαστική πολιτική συζήτηση. Αρνήθηκαν ακόμα και τις επανειλημμένες προσκλήσεις της Αντικαπιταλιστικής Ανατροπής στην Αθήνα για κοινή συνάντηση και συντροφική συζήτηση. Η ευθύνη βαραίνει απολύτως όσους επέλεξαν μια μονοπαραταξιακή παρέμβαση, με αποκλεισμό και παροπλισμό κάθε άλλης ζωντανής ανατρεπτικής δύναμης.

Οι τοίχοι γεμίζουν με πρόσωπα δημάρχων και συμβούλων. Εσείς μιλάτε για συλλογική λειτουργία και εκπροσώπηση. Τι σημαίνει στην πράξη;

Η κίνησή μας έχει βαθιά δημοκρατική λειτουργία, ολομελειακή λήψη των αποφάσεων, συλλογική εκπροσώπηση και εναλλαγή. Η αστική πολιτική αναφέρεται στους «ηγέτες» και στις ηγεσίες, στους «ειδικούς» που ξέρουν, στους παράγοντες που μόνο αυτοί τα καταφέρνουν. Πολλές φορές και τμήματα της αριστεράς δείχνουν εμμονή με τις μονοπρόσωπες εκπροσωπήσεις που επαναλαμβάνονται συνεχώς. Η συλλογική λειτουργία δεν είναι για μας κενό γράμμα, η πολιτική συμμετοχή όλων των αγωνιστών και αγωνιστριών αποτελεί όρο για την αποτελεσματικό ξεδίπλωμα της δράσης μας. Η εργατική δημοκρατία δεν είναι στα λόγια, αποτελεί «εκπαίδευση» στο σήμερα, για την κοινωνία που οραματιζόμαστε. Αλίμονο αν η αντικαπιταλιστική, αντισυστημική αριστερά δεν την υπηρετεί αταλάντευτα!

Πηγή

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s