Οι εκπαιδευτικοί υποψήφιοι με την Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αθήνα παίρνουν τον λόγο. Εικόνες από την εκδήλωση της 16/4

Την Τρίτη 16 Απρίλη πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία εκδήλωση – συζήτηση της Αντικαπιταλιστικής Ανατροπής για την Αθήνα/Ανταρσία σε Κυβέρνηση-ΕΕ-Κεφάλαιο με θέμα την παρουσίαση των θέσεων της κίνησης για την εκπαίδευση, το ρόλο του τοπικού κράτους και της ΕΕ. Στη συζήτηση συμμετείχαν και έκαναν παρεμβάσεις οι υποψήφιες/οι εκπαιδευτικοί της κίνησης Αθανασοπούλου Γιόλα, Βασιλείου Θεανώ, Γιαννάκης Νίκος, Μαλτέζου Θεανώ, Πανάγου Μαρίνα, Ρέππα Ντίνα, Ρέππα Βενετία, Σαμούρη Αριάνα, Σουρτζής Φώτης, Τάσσου Δήμητρα, Τσαγκαράτου Αιμιλία, Φρυδά Λίτσα, Χατζοπούλου Σοφία και Ελεάνα Μαργαρίτη. Συμμετείχαν επίσης και εκπαιδευτικοί υποψήφιοι με την Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αττική Γανιάρη Έφη, Σταυροπούλου Μάγια, Καβακλής Λουκάς, Ιωαννίδου Γιώτα, καθώς και οι Μιλτσακάκης Μιχάλης, επικεφαλής της Ανυπότακτης Καισαριανής και ο Μουτάφης Οδυσσέας υποψήφιος με την αριστερή ριζοσπαστική κίνηση Εκτός Σχεδίου στη Νέα Ιωνία, ενώ παρέμβαση έκανε και ο αναπληρωτής δάσκαλος Μαυρίδης Θοδωρής, υποψήφιος στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης.

Την εκδήλωσε άνοιξε η Ντίνα Ρέππα, δασκάλα και επικεφαλής του ψηφοδελτίου. Αναφέρθηκε στη μεγάλη σημασία που έχει η τριπλή εκλογική μάχη (Ευρωεκλογές, Δημοτικές και Περιφερειακές) ειδικά μπροστά στην αντιδραστική αναδιάρθρωση που επιχειρείται από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, με βάση την υλοποίηση των κεντρικών κατευθύνσεων ΕΕ και ΟΟΣΑ και επιδίωξη τη ριζική αλλαγή του DNA της εκπαίδευσης. Επισήμανε το ρόλο της αντικαπιταλιστικής αντιδιαχειριστικής αριστεράς στις πρόσφατες μάχες και ανέλυσε τον ιδιαίτερο ρόλο του τοπικού κράτους (δήμοι και περιφέρειες) στα ζητήματα της εκπαίδευσης. Ιδιαίτερα για το δήμο Αθηναίων αναφέρθηκε στα τεράστια ζητήματα με τον οικονομικό στραγγαλισμό των σχολείων και το ρόλο των σχολικών επιτροπών σε αυτό με τις επανειλημμένες οχλήσεις για χορηγούς, την άρνηση της δημοτικής αρχής για ίδρυση των αναγκαίων νέων δημοτικών και νηπιαγωγείων, γυμνασίων και λυκείων καθώς και ειδικών σχολείων, ιδιαίτερα μετά την αύξηση του μαθητικού πληθυσμού από τα προσφυγόπουλα, την άρνηση εφαρμογής της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής, τα σύμφωνα συνεργασίας με ιδρύματα επιχειρηματικών ομίλων και το ρόλο των ανοιχτών σχολείων σε αυτά. Επισήμανε τέλος ότι ο δήμος της Αθήνας θα παίξει σημαντικό ρόλο στην απόπειρα μεταφοράς των εκπαιδευτικών λειτουργιών στους δήμους και ότι το μαχόμενο εκπαιδευτικό κίνημα και η αντικαπιταλιστική πτέρυγα θα το μπλοκάρουν, όπως και στο παρελθόν!

Στη συνέχεια η Δήμητρα Τάσσου, αναπληρώτρια νηπιαγωγός, μέλος του Συντονιστικού Αναπληρωτών/Αδιορίστων, αναφέρθηκε στις νεοσυντηρητικές αναδιαρθρώσεις που εφαρμόζονται στην εκπαίδευση με τις ευλογίες των υπερεθνικών οργανισμών της ΕΕ και του ΟΟΣΑ, με κέντρο βάρους την ελαστική εργασία και τον τρόπο με τον οποίο η χρηματοδότηση ΕΣΠΑ χρησιμοποιείται για την ανακύκλωση εργασίας – ανεργίας. Με άμεσο και ζωντανό τρόπο μίλησε για τις συνθήκες εργασιακής περιπλάνησης των αναπληρωτών, τον αγώνα ενάντια στο προσοντολόγιο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, την καμπάνια για τη μητρότητα και τα δικαιώματα των αναπληρωτριών μητέρων.

Στη συζήτηση μεταφέρθηκε πλούσια εμπειρία από τους αγώνες του εκπαιδευτικού κινήματος, τους αγώνες για τους πρόσφυγες και μετανάστες, τη λαϊκή στέγη. Δεν θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά, αφού οι υποψήφιοι της Κίνησης είναι ενεργά και πρωταγωνιστικά μέλη των κινημάτων αυτών, με πραγματική δράση στα σχολεία και στις γειτονιές.

Ο καθηγητής σε ΕΠΑΛ Φώτης Σουρτζής μίλησε για την ταξική πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με το νέο νομοσχέδιο για τα Λύκεια, με κύρια αναφορά στους μαθητές των ΕΠΑΛ, που τους καταδικάζουν σε ένα μέλλον στενής κατάρτισης, βραχύχρονης ειδίκευσης και μαθητείας.

Η δασκάλα Μαρίνα Πανάγου από το 144ο ΔΣ αναφέρθηκε στον αγώνα για την υπεράσπιση των προσφύγων και των μεταναστών όπως αυτός αποτυπώθηκε και στην περσινή μάχη για τη λειτουργία του Πακιστανικού σχολείου στο 144ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών, ως ένα σημαντικό στιγμιότυπο της σημαντικής μάχης για την ένταξη των παιδιών των προσφύγων και των μεταναστών στα σχολεία και στο δικαίωμά τους να διδάσκονται τη γλώσσα τους και την κουλτούρα τους.

Η εκπαιδευτικός Αθανασοπούλου Γιόλα αναφέρθηκε στα τεράστια ζητήματα σχετικά με την στέγη που έχουν προκύψει μετά την επέλαση του AIRBNB και τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα η νεολαία και οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί.

Ο αναπληρωτής δάσκαλος Μαυρίδης Θοδωρής μίλησε για τον αγώνα των εκπαιδευτικών τον Γενάρη, και στη συνέχεια ανέλυσε με παραδείγματα το ρόλο των καινοτόμων προγραμμάτων στην ιδεολογική χειραγώγηση μαθητών και εκπαιδευτικών και στα αμφισβητούμενα αποτελέσματά τους.

Η νηπιαγωγός Μάγια Σταυροπούλου αναφέρθηκε στο θέμα των νηπιαγωγείων και τον τρόπο με τον οποίο η περιφερειακή και τοπική αυτοδιοίκηση μειώνει τη χρηματοδότησή τους, και στο γεγονός ότι η κυβέρνηση μέσω του τοπικού κράτους δεν παίρνει κανένα ουσιαστικό μέτρο για την ανέγερση νέων κτιρίων για τη στέγαση των νηπιαγωγείων έτσι ώστε να μπορούν να δεχθούν όλα τα προνήπια και νήπια των περιοχών τους.

Η καθηγήτρια Βενετία Ρέππα μίλησε για τις συνολικότερες κατευθύνσεις της ΕΕ και του ΟΟΣΑ στην εκπαίδευση, που προωθούν το σχολείο της αγοράς και της κατακερματισμένης γνώσης, για τη συνολικότερη προσπάθεια του συστήματος να διώξει τα νέα παιδιά από τη γενική εκπαίδευση. Τόνισε επίσης το ρόλο που έχουμε εμείς οι εκπαιδευτικοί που ανήκουμε στο αντικαπιταλιστικό, αντισυστημικό ρεύμα να παλεύουμε ενάντια στο σκοταδισμό και τον ανορθολογισμό, να μιλάμε στους μαθητές μας με όρους αναζήτησης της γενικής γνώσης και δημιουργίας κριτικής σκέψης.

Η καθηγήτρια Γιώτα Ιωαννίδου αναφέρθηκε στις νομοθετικές παρεμβάσεις για τη διαμόρφωση «ενιαίου χώρου» στην ανώτατη εκπαίδευση, στον οποίο όπως είπε χαρακτηριστικά υπάρχει ένας «κινούμενος πάτος», στον οποίο ο καθένας προσπαθεί να προσπεράσει τον άλλον σε έναν αέανο αγώνα δρόμου για την ατομική επιβίωση και την ανάγκη να δώσει τον τόνο στο εκπαιδευτικό κίνημα το αντικαπιταλιστικό δυναμικό, εκφράζοντας τα συλλογικά συμφέροντα ενάντια στην προσπάθεια κατακερματισμού, ανταγωνισμού και εμπέδωσης της κατάρτισης και της μαθητείας ως οι μόνες «διέξοδοι» για τη νεολαία.

Τέλος, η δασκάλα Αγγλικών Αιμιλία Τσαγκαράτου αναφέρθηκε στο ποια είναι η «αξία χρήσης» της Κίνησής μας στην Αθήνα, στο γεγονός ότι οι εκπαιδευτικοί που συμμετέχουμε στην Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αθήνα έχουμε το πλεονέκτημα της κοινωνικής γείωσης πέρα από την παρέμβαση στην εκπαίδευση και ότι το ρεύμα μας έχει συμβάλλει αποφασιστικά στην απόκρουση ή καθυστέρηση των νεοσυντηρητικών αναδιαρθρώσεων, που η εμπειρία των άλλων χωρών όπου έχουν εφαρμοστεί δείχνουν το αποκρουστικό τους πρόσωπο με αποτέλεσμα να ξεσπούν σε αρκετές χώρες του πλανήτη μεγάλα εκπαιδευτικά κινήματα.

Οι εκπαιδευτικοί της Αντικαπιταλιστικής Ανατροπής στην Αθήνα δεν έχουν ανάγκη τα «ιλουστρασιόν» φυλλάδια, «πιστοποιητικά συμμετοχής» σε δημοτικά σχήματα που έχουν ρημάξει την Αθήνα και την εκπαίδευση διαχρονικά ή που διακηρύσσουν μια καλύτερη διαχείριση των προβλημάτων μέσα στα ασφυκτικά πλαίσια του συστήματος. Δίνουν τη μάχη και των εκλογών με σαφή αντικαπιταλιστικό αντιδιαχειριστικό προσανατολισμό, με τον αέρα που τους δίνει το γεγονός ότι δεν υπάρχει μάχη – μικρή ή μεγάλη, εκπαιδευτική ή συνολικότερα κοινωνική – που να μην έχουν το μερτικό τους σε αυτήν.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s