Ανακοίνωση για το σχέδιο νόμου για το Πάρκο Γουδή

Το Πάρκο Γουδή να γίνει πάρκο ανοιχτό στους κατοίκους και ελεύθερο από εμπορευματοποίηση

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θέτει σε διαβούλευση, μέχρι τις 22 Απριλίου, σχέδιο νόμου για την ίδρυση Φορέα Διαχείρισης του Μητροπολιτικού Πάρκου Γουδή-Ιλισίων. Το σχέδιο νόμου έρχεται λίγες μέρες μετά τις κινητοποιήσεις κατοίκων των γύρω περιοχών, συλλογικοτήτων και φορέων για το θέμα και αυτό το μετράμε στα αποτελέσματα των πολύχρονων αγώνων. Είναι, όμως, δικαίωση των αιτημάτων και διεκδικήσεων; Το δελτίο τύπου του υπουργείου αυτό ισχυρίζεται. Αναμενόμενος κυβερνητικός ισχυρισμός 1.5 περίπου μήνα πριν τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές.

Το σχέδιο νόμου, διατυπώνει διακηρύξεις που ακούγονται “ευχάριστα στα αυτιά” των διψασμένων για μια ανάσα κατοίκων της μητρόπολης. Αν μπει κάποιος στον κόπο να διαβάσει όσα προβλεπόντουσαν για το Πάρκο Τρίτση ή το “μητροπολιτικό πάρκο του Ελληνικού” που μετατράπηκε σε λεία των συμφερόντων του κεφαλαίου, θα τα βρει ολόιδια. Από τις διακηρύξεις η πράξη διαφέρει παρασάγγας, στο σημερινό σύστημα. Πόσο μάλλον όταν μερικές από τις προσεκτικά αόριστες διατυπώσεις του νομοσχεδίου προϊδεάζουν για το τι μέλλει γενέσθαι.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ πετάει πολλά μπαλάκια με το νομοσχέδιο για τη σύσταση Φορέα Διαχείρισης Πάρκων Γουδή-Ιλισίων.

Δίνει εντολή στο Φορέα , όσον αφορά την πολεοδομική οργάνωση των Πάρκων, να εκπονήσει Ειδικό Χωρικό Σχέδιο -που παρεμπιπτόντως σαν κόμμα κατάγγελε τη συγκεκριμένη μνημονιακή ρύθμιση όταν γινόταν νόμος το 2014 από την κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου. Για κατευθύνσεις συγκεκριμένες και σαφείς σχετικά με τις επιτρεπόμενες και, κυρίως, τις μη επιτρεπόμενες χρήσεις και λειτουργίες καθώς και τα επιτρεπόμενα όρια μεγεθών που θα έχουν, παραπέμπει σε μια άλλη μελέτη του υπουργείου του 2011. Απάντηση γιατί χρειάζεται ΕΧΣ ενώ υπάρχει μελέτη, δεν δίνεται.

Μιλάει για το στόχο της σύνδεσης του Υμηττού, που αναπόσπαστο μέρος του αποτελούν οι εκτάσεις στο Γουδή, με τον αστικό ιστό. Ο Υμηττός είναι χωρίς διάταγμα προστασίας αφού η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων κρατιέται στα ντουλάπια. Η έκπληξη για το είδος της σύνδεσης θα είναι μετεκλογική.

Το θέμα της ενιαιοποίησης των εκτάσεων του Πάρκου, με την άρση της κυκλοφορίας οχημάτων που το διασχίζουν, το παραπέμπει κι αυτό στο ΕΧΣ, με πιο σαφή την αρνητική κατεύθυνση όμως. Μιλάει για “σταδιακή κατάργηση” των αξόνων που δεν είναι νομοθετημένοι(!) και για αποθάρρυνση της χρήσης του ΙΧ που θα απαγορεύεται σε ορισμένα τμήματα του πυρήνα των Πάρκων!

Παραχωρεί την έκταση της εγκατάστασης του “Μπάντμιντον” χωρίς καμιά αναφορά στην υποχρέωση τήρησης της απόφασης του ΣτΕ για την απομάκρυνσή του. Αντίθετα, προβλέπει ότι σε σχέση με αυτήν την εγκατάσταση ο Φορέας “δικαιούται να ενεργεί κάθε σχετική πράξη διαχείρισης, αξιοποίησης και εν γένει εκμετάλλευσης για δικό του λογαριασμό και στο όνομά του”.

Τα πιο πάνω αποκτούν ένα πιο ξεκάθαρο περίγραμμα μόνον αν συνδεθούν με το θέμα των οικονομικών πόρων για τη δημιουργία και συντήρηση του Πάρκου. Στο σχέδιο νόμου δεν υπάρχει ούτε λέξη σε σχέση με τη χρηματοδότηση της υλοποίησης όλων αυτών που διακηρύσσει ότι θα υλοποιηθούν. Ούτε καν ποιος και με πόσα θα χρηματοδοτήσει την περίφημη μελέτη του ΕΧΣ.

Στο δε άρθρο για τους πόρους που θα έχει ο Φορέας προκειμένου να λειτουργεί και να υλοποιεί όσα του αναθέτουν, αναφέρεται ένα μηνιαίο έσοδο, που θα καθορίζεται με κοινή υπουργική απόφαση και θα προέρχεται από “την κατανομή των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (Κ.Α.Π.) που προορίζονται για τους δήμους της Περιφέρειας Αττικής”. Δηλαδή, από την ήδη πετσοκομμένη χρηματοδότηση των δήμων που κι αυτή είναι χρωστούμενη, μετρώντας πολλά εκατομμύρια ευρώ.

Και μιας και το προηγούμενο είναι μια αναντίρρητη αλήθεια, έρχεται η επόμενη πρόβλεψη για να μπουν τα πράγματα στη θέση τους. Ο Φορέας θα βρίσκει οικονομικούς πόρους από την “εκμετάλλευση περιουσιακών στοιχείων που έχουν παραχωρηθεί στον Φορέα Διαχείρισης και έσοδα από τις δραστηριότητες αυτού”. Η “εκμετάλλευση” για να είναι προσοδοφόρα απαιτεί να τηρούνται οι κανόνες της αγοράς. Κι εδώ, πλέον, αρχίζει να γίνεται λιγότερο θολή η απαίτηση για εκπόνηση ΕΧΣ.

Η ζωή των εκατομμυρίων κατοίκων στο πολεοδομικό συγκρότημα της Αθήνας και την Αττική απαιτεί απόλυτη προστασία των ελεύθερων χώρων, ενίσχυση και αύξησή τους. Τις πολιτικές που αντιστρατεύονται αυτήν την αναγκαιότητα για την ίδια μας τη ζωή και το μέλλον των νέων γενιών, μόνον τα κινήματα και οι αγώνες τους μπορούν να την επιβάλλουν.

Καμιά επανάπαυση. Συνεχίζουμε με επιμονή τον αγώνα.

Το Πάρκο Γουδή-Ιλισίων να γίνει ένας ενιαίος χώρος υψηλού και πυκνού πρασίνου, περιπάτου και αναψυχής, πολιτισμού και άθλησης, χωρίς καμιά εμπορευματική λειτουργία και εκμετάλλευση, ελεύθερο και ανοιχτό σε όλους τους κατοίκους της Αττικής.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s