Τρίτη 16/4, εκδήλωση-συζήτηση για την εκπαίδευση από υποψήφιες/ους της Αντικαπιταλιστικής Ανατροπής στην Αθήνα

Οι υποψήφιοι εκπαιδευτικοί με την Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αθήνα/Ανταρσία σε κυβέρνηση-ΕΕ-κεφάλαιο καλούν σε συζήτηση και παρουσίαση των θέσεων της κίνησης.

Την Τρίτη 16/4, στις 7.00 μμ, στη λέσχη Αναιρέσεις (Ιπποκράτους 175) οι εκπαιδευτικοί υποψήφιοι με την Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αθήνα/Ανταρσία σε κυβέρνηση-ΕΕ-κεφάλαιο, Αθανασοπούλου Γιόλα, Βασιλείου Θεανώ, Γιαννάκης Νίκος, Μαλτέζου Θεανώ, Πανάγου Μαρίνα, Ρέππα Ντίνα, Ρέππα Βενετία, Σαμούρη Αριάνα, Σουρτζής Φώτης, Τάσσου Δήμητρα, Τσαγκαράτου Αιμιλία, Φρυδά Λίτσα, συζητούν και παρουσιάζουν τις θέσεις της κίνησης για την εκπαίδευση, το ρόλο του τοπικού κράτους,  της ΕΕ.

Δριμύτατη επίθεση δέχεται σήμερα το δημόσιο σχολείο. Η πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, της μνημονιακής αντιπολίτευσης, της Ε.Ε. καθώς και οι εκθέσεις του ΟΟΣΑ συγκροτούν μια συνεκτική δέσμη αστικών πολιτικών προτεραιοτήτων που στοχεύουν σε ριζική τομή, όχι μόνο με τις μεταπολιτευτικές κατακτήσεις στο πεδίο του σχολείου, οι οποίες έτσι και αλλιώς είναι εδώ και χρόνια υπό αμφισβήτηση, αλλά ακόμη και με την αντιεκπαιδευτική νεοφιλελεύθερη πολιτική διαχείριση των δύο τελευταίων δεκαετιών. Το ελληνικό σχολείο βρίσκεται στο μεταίχμιο μιας ριζικής αντιδραστικής ανασυγκρότησης, η οποία φιλοδοξεί να σφραγίσει την πορεία του για τις επόμενες δεκαετίες. 

Η σφραγίδα των κεντρικών κατευθύνσεων της ΕΕ βρίσκεται παντού, σε κάθε απόπειρα αντιεκπαιδευτικής αναδιάρθρωσης. Το τοπικό κράτος, δήμοι και περιφέρειες παίζουν ιδιαίτερο ρόλο, ασκώντας ακόμα και απευθείας εκπαιδευτική πολιτική.

Στον δήμο της Αθήνας, τα ακατάλληλα κτίρια που αδυνατούν να καλύψουν τις σύγχρονες ανάγκες σε υψηλής ποιότητας εκπαίδευση, η απουσία χώρων στέγασης νηπιαγωγείων είναι η κυρίαρχη εικόνα, με την ανάγκη ίδρυσης νέων σχολικών μονάδων ώστε να καλυφθεί η αύξηση του μαθητικού πληθυσμού ιδιαίτερα στο κέντρο της πόλης, επείγουσα. Με ευθύνη του κεντρικού κράτους και της κυβέρνησης μαζί με το δήμο της Αθήνας, χιλιάδες παιδιά ηλικίας 4-6 ετών βρίσκονται εκτός της δημόσιας εκπαίδευσης γιατί ο Δήμος Αθηναίων αρνείται να εφαρμόσει τη δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή και εκπαίδευση και να συμβάλλει στη λύση του κτιριακού ζητήματος, ενώ ταυτόχρονα εξαιτίας αυτού χιλιάδες παιδιά κάτω των 4 ετών αδυνατούν να βρουν θέση στους παιδικούς σταθμούς και οι γονείς υποχρεώνονται να αναζητούν voucher και να πληρώνουν τροφεία. Ιδιαίτερα οξυμένα είναι τα προβλήματα για τα παιδιά των προσφύγων που η απουσία σχολικών μονάδων και η αντιπροσφυγική πολιτική κυβέρνησης και δήμου Αθηναίων τα υποχρεώνει να εγγράφονται σε σχολικές μονάδες πολύ μακριά από την κατοικία τους με αποτέλεσμα τη σχολική εγκατάλειψη. Αντίστοιχα προβλήματα αντιμετωπίζουν οι μαθητές ΑΜΕΑ εξαιτίας της ακαταλληλότητας των σχολικών κτηρίων και της έλλειψης αντίστοιχης μέριμνας από την πλευρά του δήμου. Την ίδια στιγμή ο δήμος Αθηναίων δια μέσου των σχολικών επιτροπών του, παρακρατά το μεγαλύτερο μέρος της ήδη πενιχρής κρατικής επιχορήγησης για τα σχολεία, οδηγώντας τα σε οικονομική ασφυξία και σε ζητιανιά για να πάρουν μέρος από τα δικά τους χρήματα! Αντίθετα, είναι πολύ γαλαντόμος όταν χρειάζεται να ξοδέψει για σχολικές μονάδες που έχουν ανοιχτή σχέση με επιχειρηματικές δραστηριότητες, όπως αυτές των προγραμμάτων των ανοιχτών σχολείων όπου εμπλέκονται τα ιδρύματα Λάτση και Νιάρχου.

Όλα τα παραπάνω αποδεικνύουν με σαφή τρόπο ότι εκτός του υπουργείου παιδείας και της κεντρικής κυβέρνησης και ο δήμος της Αθήνας ασκεί εκπαιδευτική πολιτική και μάλιστα βαθιά αντιδραστική και εχθρική στις λαϊκές ανάγκες για μόρφωση και εκπαίδευση!

Η παρέμβαση της αντικαπιταλιστικής πτέρυγας και στο επίπεδο του τοπικού κράτους, δήμο και περιφέρεια, είναι εξαιρετικά σημαντική και αποτελεί το περιεχόμενο της συζήτησης με τις/ους εκπαιδευτικούς υποψήφιες/ους.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s