Με μισό εκατομμύριο ευρώ για σύστημα «έξυπνης» στάθμευσης, αποχαιρετά την Αθήνα ο Καμίνης

Λεφτά υπάρχουν στο δήμο Αθήνας, αλλά για συγκεκριμένες προτεραιότητες…

Διαβάσαμε πρόσφατα την είδηση πως η Αθήνα θα αποκτήσει “ένα ολοκληρωμένο ηλεκτρονικό σύστημα έξυπνης στάθμευσης, με σκοπό την κυκλοφοριακή αποσυμφόρηση της πόλης, την αναβάθμιση και την εξυπηρέτηση των οδηγών επισκεπτών και κατοίκων της”.

Ο απερχόμενος δήμαρχος Καμίνης ανακοίνωσε τη σύναψη σχετικής συμφωνίας μεταξύ της Ανώνυμης Αναπτυξιακής Εταιρείας Μηχανογράφησης, των Επιχειρησιακών Μονάδων ΟΤΑ του δήμου Αθηναίων – ΔΑΕΜ Α.Ε. και της Ένωσης Εταιριών «ΟΤΕ A.E. – ONEX S.A.».

Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στο ποσό των 497.950,00 ευρώ και προβλέπεται να αποπερατωθεί σε 6 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης.
Μισό εκατομμύριο ευρώ για “έξυπνο παρκάρισμα”. Με αυτό το έργο θα μας αποχαιρετίσει ο κύριος Καμίνης. Με λεφτά για συστήματα στάθμευσης.
Όχι για παιδικούς σταθμούς, τον φωτισμό της πόλης ή την καθαριότητα, όχι για νέους χώρους πρασίνου, άθλησης ή πολιτισμού, όχι για μια στέγη για τους χιλιάδες άστεγους της πόλης και ποτέ φυσικά για μόνιμες θέσεις εργασίας στον Δήμο.

Στην πόλη που είναι 4η από το τέλος σε παγκόσμια κλίμακα σε τετραγωνικά μέτρα πρασίνου ανά κάτοικο, με μόλις 0,96 τμ (στοιχεία ΟΟΣΑ), έχοντας μετασχηματισθεί σε καμίνι τσιμέντου, ο απερχόμενος δήμαρχος Καμίνης ακουμπάει μισό εκατομμύριο ευρώ σε «έξυπνα» συστήματα στάθμευσης. Αυτά υποτίθεται ότι θα μειώσουν το κυκλοφοριακό πρόβλημα, στην πραγματικότητα όμως ελάχιστη επίδραση θα έχουν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων και των εργαζομένων στην Αθήνα.
Μια πρόσφατη έρευνα επιστημόνων του Ινστιτούτου Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών κατέδειξε ότι όσο περνούν τα χρόνια, οι κάτοικοι της Αθήνας αντιμετωπίζουν ολοένα μεγαλύτερο θερμικό κίνδυνο για το σώμα τους και παράλληλα νιώθουν περισσότερη θερμική δυσφορία, ακόμη και τις νυχτερινές ώρες. Μάλιστα οι προβλέψεις δείχνουν ότι οι κάτοικοι του κέντρου της Αθήνας πρόκειται να βιώσουν στο μέλλον ακόμα μεγαλύτερη θερμική δυσφορία.

Γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι η κακή κατάσταση του περιβάλλοντος σ’αυτήν την πόλη δεν αντιμετωπίζεται με “έξυπνες λύσεις” τέτοιου υπέρογκου κόστους.

Δεν είμαστε τεχνοφοβικοί, ούτε υποτιμούμε τη βελτίωση στην ποιότητα ζωής των κατοίκων των πόλεων που μπορούν να φέρουν οι τεχνολογικές καινοτομίες. Κάθε άλλο. Ωστόσο, θεωρούμε ότι εδώ έχουμε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα ύπαρξης πόρων, οι οποίοι όμως ποτέ δεν κατευθύνονται στις πρωταρχικές και βασικές ανάγκες της κοινωνικής πλειοψηφίας. Απαιτείται αλλαγή παραδείγματος και σύγκρουση με τη λογική του κέρδους και της Αθήνας των δύο ταχυτήτων.

Αυτές οι πολιτικές και οι εκφραστές τους αξίζουν την περιφρόνηση του λαού της Αθήνας. Είτε είναι καμουφλαρισμένοι πλέον στα ψηφοδέλτια των επίδοξων «σωτήρων» για το δήμο Αθήνας είτε είναι παλιοί και νέοι διεκδικητές για την περιφέρεια Αττικής, μιας και από τα χρήματα του ΕΣΠΑ που διαχειρίζεται η Περιφέρεια χρηματοδοτούνται τέτοιου είδους προτεραιότητες.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s