8 ΜΑΡΤΗ δεν σωπαίνουμε. Διεκδικούμε όλα για όλους! ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ!

Για μια ζωή χωρίς βία, χωρίς εκμετάλλευση, χωρίς φόβο, με ισότητα και ελευθερία.


162 χρόνια μας χωρίζουν από τις 8 Μάρτη του 1857, όταν η διαδήλωση των γυναικών της κλωστοϋφαντουργίας και του ιματισμού στη Νέα Υόρκη για καλύτερες συνθήκες δουλειάς και ίσες αμοιβές πνίγηκε στο αίμα από τις δυνάμεις καταστολής της εποχής. αλλά αποτέλεσε σταθμό στην πάλη των εργατριών γυναικών που δεν σταμάτησε. Οι αγώνες των εργατριών που σήκωσαν το ανάστημά τους απέναντι στην εργοδοσία και το κράτος της φωτίζουν και σήμερα την ανάγκη της οργάνωσης και πάλης των εργαζόμενων και άνεργων γυναικών για μια ζωή με σύγχρονα δικαιώματα.


Οι γυναίκες όμως ξέρουν να παλεύουν και να συνεχίζουν τους αγώνες τους και μετά από 2 χρόνια δεν φοβήθηκαν να βγουν πάλι στους δρόμους. Το γεγονός αυτό αποτέλεσε την αφορμή να καθιερωθεί η 8 Μάρτη ημέρα μνήμης και αγώνα για το γυναικείο ζήτημα.


Μετά από 162 χρόνια όμως στην Αθήνα όπως σε όλη την Ελλάδα, όπως σε όλο τον πλανήτη, η θέση της γυναίκας παραμένει στη σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού. Οι γυναίκες, και ιδιαίτερα οι μονογονεϊκές οικογένειες και οι μετανάστριες αλλά και τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα, βρίσκονται σε ακόμη δεινότερη θέση τόσο στον εργασιακό τομέα όσο και στην απλή καθημερινότητά τους. Στα ήδη οξυμένα προβλήματα των γυναικών στην οικογένεια, στην εργασία και στην κοινωνία έρχονται να προστεθούν και νέα, καθώς οι γυναίκες πλήττονται άμεσα λόγω των πολλαπλών τους ρόλων.


Με μεγαλύτερο ποσοστό στην ανεργία, στις απολύσεις, στην επισφάλεια, στην εργοδοτική τρομοκρατία, στις περικοπές μισθών, στην απλήρωτη εργασία της φροντίδας των παιδιών, των ηλικιωμένων και της κατοικίας. Σε αυτό το σκληρό πλαίσιο συχνά είναι τα φαινόμενα της σεξουαλικής παρενόχλησης και η αύξηση της έμφυλης βίας σαν στοιχείο της κρίσης. Η χαραυγή του 2019 βρίσκει τις γυναίκες να βιώνουν απίστευτες και απάνθρωπες πολλές φορές δυσκολίες.


Λίγους μήνες πριν, δικαστήριο δικαίωσε την εργοδοσία για υπόθεση απόλυσης εγκύου στα Χανιά, επειδή “εκτελούσε πλημμελώς τα καθήκοντά της”. Η εργασία των γυναικών έχει μετατραπεί σε δουλεία με Εξευτελιστικές αμοιβές, χωρίς ασφάλιση, με μεταχείριση που περιέχει βία, απειλές, σεξουαλική παρενόχληση και απαράδεκτες έως και θανατηφόρες συνθήκες εργασίας, αλλά και με τις απολύσεις, τις απειλές ή ακόμα και τις επιθέσεις σε συνδικαλίστριες.


Η συρρίκνωση και η υποβάθμιση του κοινωνικού κράτους, το κλείσιμο υποστηρικτικών δομών όπως οι παιδικοί σταθμοί, τα ολοήμερα σχολεία και οι δομές φροντίδας ηλικιωμένων έχουν θύματα τις γυναίκες εργαζόμενες, μητέρες και νοικοκυρές.


Η αντίσταση όμως είναι γένους θηλυκού και οι γυναίκες της Αθήνας θα αγωνιστούμε για τα δικαιώματα μας, για την προστασία της κύησης και την άδεια μητρότητας, για μια κοινωνία ισότητας ανδρών και γυναικών, χωρίς εκμετάλλευση, χωρίς δολοφονίες, χωρίς βιασμούς.

ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ:

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ πλήρη κάλυψη των αναγκών σε παιδικούς σταθμούς, σε δομές υποστήριξης κακοποιημένων γυναικών και φροντίδας ηλικιωμένων με προσλήψεις εργαζομένων και στέγαση σε κατάλληλα κτήρια.

ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ το αίτημα των γυναικείων φεμινιστικών οργανώσεων για ένα “σπίτι των γυναικών” στην Αθήνα μέσα από τη λειτουργία του οποίου θα δυναμώσει το κίνημα και θα δημιουργηθεί ένα δίκτυο επικοινωνίας και τόπος συνάντησης με τις γυναίκες από τις γειτονιές της Αθήνας

ΧΑΙΡΕΤΙΖΟΥΜΕ ΤΙΣ ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ που καθημερινά ορθώνουν το ανάστημά τους και αγωνίζονται για τα εργασιακά, κοινωνικά και έμφυλα δικαιώματά τους, μέσα και έξω από το σπίτι, στην οικογένεια, στην εργασία, στην μερική και ελαστική απασχόληση, στη μαύρη και ανασφάλιστη εργασία, στην επισφάλεια, στο ζοφερό περιβάλλον που έχουν δημιουργήσει η εφαρμοζόμενη πολιτική από ΕΕ, ΔΝΤ, Ελληνικές κυβερνήσεις, Κεφάλαιο. Χαιρετίζουμε τις γυναίκες που οραματίζονται και παλεύουν για την ανατροπή της παρούσας άθλιας κατάστασης, που ψάχνουν το δρόμο της εργατικής χειραφέτησης ενάντια στον καπιταλισμό που γεννά καταπίεση, φτώχεια, πολέμους και της οικοδόμησης μιας κοινωνίας της ελευθερίας, της ισότητας, της δικαιοσύνης, της απελευθέρωσης από τα δεσμά της εκμετάλλευσης και του κέρδους.

ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ 13.30 – ΚΛΑΥΘΜΩΝΟΣ
ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ 18.00 – ΚΛΑΥΘΜΩΝΟΣ
με γυναικείες συλλογικότητες & φορείς

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s